Düğün dansı hakkında bilmeniz gereken ipuçları bu başlık altında toplandı. Unutulmaz bir dansa imza atmanız için yazımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Günümüzde artık geniş bir sektör haline gelen ve talep artışı yaşayan düğün dansına ilişkin merak edilen soruları 10 başlık altında derledik. Unutulmaz bir düğün dansı istiyorsanız konumuzu incelemeniz faydanıza olacaktır.
1)Düğün dansı nasıl bir dans türüdür?
Esasen düğün dansı diye bir dans türü yoktur, düğünde yapılan dans vardır. Düğününde dans etmek zorunda kalacak olan çiftler için dans kurslarının dikkat çekme, hedef kitleye erişip çağrıda bulunma taktiğidir düğün dansı ifadesi. Mevcut dans türlerinden bir tanesini öğrenip düğününüzde sergilemeniz ve gerçekten doyumsuz keyif alabilmeniz için gündemde olan bir pazarlama taktiğidir.
2) Düğün dansı için nasıl bir hazırlık yapılmalı?
Karar verilecek ilk şey düğün dansı eğitimini nerede ve nasıl alacağınız olmalı. Seçiminizi yaptıktan sonra bir küçük tavsiyede bulunalım, dersi mümkünse düğünde giyeceğiniz ayakkabılarınız ile alın. Dans hocanızla içeri girişten pistte yerinizi alıp dansa başlayacağınız ana kadar olan tüm süreci tasarlamayı ihmal etmeyin.
3) Düğün dansı için hazırlık süresi ne kadardır?
Eğer zamanınız geniş ise bu dersleri önceden alabilirsiniz. Eğer ders almak konusundaki kararı geç verdiyseniz endişe etmeyin, iyi bir eğitmen sizi dört derste bu sürece hazırlayacaktır.
4)Düğün dansı hangi müzikler eşliğinde yapılabilir?
Seçilecek olan müziklerde öncelik çiftler için ortak hatırası olan müziklerdir. Böyle bir parçanın varlığı durumunda seçilecek dans da parçanın ritmi içinden çıkacaktır. Ancak böyle bir durumunuz söz konusu değilse en rahat şekilde yapabileceğiniz üç tür dans öneririz; tango, vals ve vazgeçilmez olan slow dans. Birbirinden tamamen farklı bu üç tür içinden en çok hoşunuza giden, en fazla yatkınlık hissettiğiniz türü düğün dansı olarak kullanabilirsiniz.
5) Düğün dansı olabilecek danslar hangileridir?
Düğün dansı olarak size halk arasında oldukça yaygınlaşan tangoyu ve valsi önerebiliriz. Bir de vazgeçilmez slow dansı bunlara ekleyerek en çok tercih edilen düğün dansı üçlemesini tamamlamış olalım. Ancak farklı bir tarz arıyorsanız ve Latin danslarına merakınız varsa rumba, sıra dışı bir düğün planladı iseniz twist, caha caha veya sizin için özel anlamı olan bir parça var ise buna uygun dans modeli tercihinize uygun olarak seçilebilecektir. Unutmayın,düğün dansı sadece düğünde yaptığınız danstır ve türle sınırlı değildir.
6)Düğün dansına etkili bir giriş nasıl yapılır?
Beraberce başlayacağınız ilk adımı atın ve duraklayıp diğer adımı yanına çekin, sonra diğer adımınız atın ve duraklayıp diğer adımınızı yanına getirin, ardından diğer adımla başlayın ve neticesinde adımlarınızı pistin ortasında birbirinize çevirip dansınıza başlayın. Bu giriş oldukça etkili olacaktır. Ancak dans hocanızın belirleyeceği bir koreografi var ise ona uyabileceğiniz gibi tamamen içinizden geldiği gibi de hareket edebilirsiniz.
7)Düğün dansında damat ve gelin hangi figürleri yapabilir?
Gelinler genellikle kabarık gelinlikler giyeceği için gelinliğe basmamak adına erkekler onlardan mesafeli durmak zorundadır. Seçtiğiniz dans eğer tango ise damadın gelinin üzerine gitmemesi, onu etrafında döndürmesi ve hatta dans için zaman zaman yan yana tercihte bulunmaları uygun olur. Slow müzikle dans biraz daha rahattır. Erkek dans ederken geriye doğru hareket etmeli ve gelinin üstüne gitmemelidir. Dönüşlerde erkeğin yerinde durması ve partnerini gezdirmesi gelinliğe basılmaması için önem arz eder. Valste duruş pozisyonuna geçtikten sonra damat eşini yine geriye doğru çekerek ritme uygun şekilde dansa girer. Geriye doğru her zaman büyük adım alınabilir ancak ileriye doğru olabildiğince küçük adım atılmalıdır. Valse uygun açılmalarda da damat yerinde durmalı ve gelini gezdirerek valsi yapmaya devam etmelidir.
8)Gelin ve damat düğün dansında nasıl bir duruş sergilemeli?
Hazırsınız ve pistin ortasında yerinizi aldınız. Gelinliğe basmamak adına mesafeli duruşunu koruyan damat sağ eliyle gelinin kürek kemiğinden sağlam biçimde tutmalı. Sol avuç yukarı gelecek şekilde açılıp gelinin elini kavrayan kol omuz hizasına yakın mesafede durarak pozisyonu tamamlar. Aranızdaki mesafeyi korumanız, özellikle tango dersi aldı iseniz büyük önem arz eder. Eğer vals yapacaksanız ayaklarınız birbirine yakın ancak gövdeniz birbirine uzak olmalıdır. Sanki birbirinizi tutmasanız düşecekmişsiniz şeklinde bir duruş vaziyetine sahip olacaksınız. Slow dans biraz daha rahattır. Birbirinizi tutan elleriniz bel hizasına inebileceği gibi kollarınızı aşağı salıp pozisyonunu değiştirerek el ele de tutabilirsiniz.
9) Düğün dansında tercih edilmesi gereken dönüş hareketleri hangileridir?
Eğer damat ve gelin eşit boyda iseler, gelini özellikle koltuk altı denilen dönüşlerden uzak tutmaya çalışmak gerekir. Gelinin duvağının zarar görme ihtimali hayli yüksek olacaktır. Bu yüzden elleri yukarıya kaldırılarak gelini ekseni etrafında döndürecek hareketlerden kaçınılmalı. Ancak gelinin boyu yeteri kadar kısa ise bu hareket sorun teşkil etmeyecektir. Eğer gelini döndürmek istiyorsanız bunu gelinin sağ elini arkaya atıp beli hizasında tutarak zarifçe yapabilirsiniz. Yine elinizi alttan kullanarak gelini bir elinizden diğerine geçirerek çevrenizde döndürebilirsiniz. Dans hocanız gerekli tüm dönüş figürlerini öğrenmeniz konusunda size yardımcı olacaktır.
10) Damat ve gelin hangi figürlerden kaçınmalı?
Özellikle gelini zor durumda bırakacak, gelinliğe, duvağa zarar verecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Her ikisine de dengelerini kaybettirecek ve düşmelerine sebebiyet verebilecek olan gelinliğe basma konusunda dikkatli olunması, bunu sağlamak için de dans mesafelerinin korunması önem arz etmektedir.