Kız isteme merasimi yüzyıllardır yer yer değişerek, yer yer aynı kalarak günümüze kadar gelmiştir. Büyük şehirlerde artık kız isteme merasimi hem tanışma hem de söz kesme olarak yapılıyor. Her gelenek gibi kız isteme merasimi de yörelere göre değişkenlik gösterebiliyor.
Kız evini de damat ve ailesini de kapsamlı bir hazırlık bekliyor. Bu güne aileler karar verir ve kız tarafının müsait olduğu bir akşam erkek tarafını davet etmesiyle kesinleşir. Bu güne özel olarak gelin adayları sade ve şık bir elbise ile fazla abartı olmayan saç ve makyaj tercih etmeliler. Damat adayları ise takım elbiseden vazgeçmemeli.
Erkek tarafının yanında götürmesi gerekenler uzun bir liste oluşturuyor. Öncelikle bir buket çiçek, çikolata ya da tatlı, söz yüzükleri ve aynı zamanda geline hediye edilecek bir takı seti de gerekiyor. Çikolatayı gümüş bir gondol veya tepside sunmak oldukça hoş olabilir. Gelin bohçası da oldukça güzel geleneklerimizden biri. Bohçanın içinde; çorap, iç çamaşırı, mendil, sabahlık, gecelik, havlu, terlik, ayna ve tarak gibi gereçler konulabilir. Aynı zaman da damat için de benzer gereçlerle dolu bir bohça yapılabilir.
Kız tarafının yaptığı hazırlık ise çay ile ikram edilecek yiyeceklerden olmalıdır. Kız isteme merasimi geleneklerimize göre akşam yemeğinden sonra yapılan bir ziyarettir. Bu nedenle ağır yemekli bir ikrama gerek yok. Börek, pasta ve kek ikramları yanında zeytinyağlı yiyecekler kız tarafının hazırlayabileceği en güzel ikramlar. Kız isteme aile büyüklerinin katılımıyla gerçekleşir. İsteme anından önce gelinin kahve pişirmesi gerekmektedir. Güzel bir tepside, özel fincanlarla Türk kahvesi ikram edilir. Kahveleri gelinin bizzat kendisi yapması adettendir. Damadı test etmek adına uzun yıllardır yapılan gelenek ise kahvesine tuz atmaktır. Verdiği tepkiye göre aileden de geçer notu alabilir. Eğer kötü bir tepki verirse, kahveyi beğenmediğini belli ederse damat için pek hoş dakikalar yaşanmayacak demektir. Gelin, kahveleri aile büyüklerinden başlayarak dağıtmalıdır. Kahvelerden yudumlar alınır alınmaz, beklenen konuşma damadın aile büyüklerinden biri tarafından gerçekleştirilir. Kızı aldıktan sonra ayağa kalkılır ve özel bir tepsiye yerleştirilmiş olan yüzükler, kırmızı kurdele ve makas gelir. Tepsiyi kızın kardeşi veya yakınlarından biri tutabilir. Kız isteme konuşmasını yapan aile büyüğü, yüzükleri birbirine bağlayan kurdeleyi de keser ve merasim tamamlanmış olur.
Daha sonra kurdelenin kalan kısımları evdeki bekârlara kısmet getirmesi açısından onlara küçük parçalar halinde yutturulur. Eğer bir kutlama yapılmak istenirse pasta kesilebilir.
Kız isteme ve sözü de aradan çıkaran gelin ve damat, evliliğe doğru uzun bir yolculuğa çıkmaya artık hazırdır.