Evlenme kararı aldınız, hayat toz pembe; ayaklarınız yere değmiyor, midenizde kelebekler uçuşuyor. Dönelim dünyamıza. Düğün yapmak hayli masraflı ve meşakkatli… Bu süreçle doğru bir şekilde baş etmenin eğlenceli ve pratik yolu ise planlı olmak ve ilk iş olarak düğün bütçesi oluşturmak. Gelin ve damat adaylarının işini kolaylaştırmak ve fikir vermek adına bir liste yaptık.
Düğününüzle ilgili hemen her detayda karşınıza aynı kelime çıkıyor, biliyoruz: “Bütçe” Evet, evlilik hazırlığında bir çift için bu işin olmazsa olmazı, detaylandırılmış bir dugun butcesi çıkarmaktır. Bütçeyi yapmaya başlayınca, öncesinde aklınıza bile gelmeyen, hiç hesaba katmadığınız ne çok kalem olduğunu, ne çok görünmez gider olduğunu göreceksiniz. Yine de çıkan rakamlar sizi çok korkutmasın. Düğününüzde de sevenlerinizden altın ve benzeri hediyeler alacağınızı, kısaca düğün sonrasında elinize bir miktar toplu para geçeceğini unutmayın.
Bütçenizi hazırlamaya başlamadan önce yapmanız gereken; düğününüz, daha doğrusu, öncesi ve sonrasıyla tüm evlenme süreci için ayırdığınız toplam paraya karar vermeniz. Evlilik teklifi sırasında alındığı için alyans ve ev, eşya gibi konuları bu bütçeye katmıyoruz tabii ki.
O zaman başlayalım. Elinizdeki meblâyı bölüştürmeniz gereken, her birine ne kadar ayırabileceğinize karar vermeniz gereken; kimi ufak, kimi büyük harcamalar olan maddeler işte bunlar:
– Gelinlik ücreti
– Damatlık ücreti
– Gelin çiçeği ücreti
– Gelin başı için kuaför ücreti
– Gelin makyajı için makyöz ücreti
– Gelin için düğün öncesi cilt bakımı ücreti
– Kına gecesi organizasyona ayrılacak toplam bütçe
– Bekarlığa veda organizasyonuna ayrılacak toplam bütçe
– Damat tıraşı için berber ücreti
– Düğün mekân kirası ve düğün yemeği ücreti
– Düğün pastası ücreti
– Düğün fotoğrafçısı ve kameramanı ücreti
– Düğün arabası kirası
– Düğün arabası süsleri için çiçekçi ücreti
– Düğün arabası için şoför ücreti
– Balayına toplamda ayırılacak bütçe
Tüm bu masraf kalemleri sizin için geçerli olmayabilir fakat geniş bir şekilde düşünmek bütçe oluşturma sırasında önemli noktaların unutulmasına engel olacak, sizi zor durumdan kurtaracaktır.
- Düğün Denince Akla İlk Gelen Şeyler: Gelinlik Ve Damatlık
Gelinlik konusunda iki yaygın görüş var. Yapacağınız ilk iş, iki taraftan birini seçmek. Öncelikle, “Amaaan bir kere giyeceğim şeye o kadar para veremem. Hem nerede saklayacağım o koca şeyi? Çok da yer kaplar. En iyisi kiralayayım,” diye düşününenlerden misiniz? Yoksa, “Bu özel gecede giyeceğim ve yıllardır hayalini kurduğum gelinliğimi kiralayıp iade edemem. Kesinlikle satın alıp çocuklarıma miras bırakmalıyım. Yıllar sonra torunlarıma kalmalı,” diyenlerden mi?
Buna karar vermekle de iş bitmiyor. Şimdi seçmeniz gereken bir gelinlik ve karşınızda bir fiyat skalası var. Seçenekleriniz ise yabancı tasarımcılar, Türk tasarımcılar ve moda evleri olarak sınıflandırılabilir. Ee tabi, şöyle bir düşününce evlenen çoğu çiftin tercihi moda evleri olacaktır. Ha, “Bende para çok” derseniz, yabancı tasarımcılar için 10.000, Türk tasarımcılar içinse 4.500 – 5.000 TL’den başlayan fiyatlara göğüs gererek tasarım bir gelinliğe sahip olabilirsiniz. Tabii kiralarsanız fiyat da düşecektir.En çok rağbet edilen seçeneğe geldik: moda evleri. Gelinlik modelleri içinden beğenip seçtiğiniz modeli, bedeninize uygun hale getirmek için birkaç provaya ihtiyacınız olacak. Gelinliğin fiyatını belirleyen en büyük kriter, her şeyde olduğu gibi kumaşın ya da kullanılan malzemenin kalitesi ve emek; yani el işçiliği. Gelinlik modelleri genellikle 1.500 TL’den başlamak suretiyle 6.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Unutmayın; prova sayısı ve dantel, ekstra çiçek, taş, kristal ya da Fransız danteli gibi detaylar göz doldururken cüzdan boşaltabiliyor. Bunların hepsinin yanında eğer bir gece giyeceğiniz elbiseye o kadar para vermek istemeyenlerdenseniz bir diğer seçenek ise ödünç almaktır. Annenizden, ablanızdan ya da sizden daha önce evlenmiş bir yakınınızdan gelinliğini ödünç alabilirsiniz. Böylece düğün bütçenizi yaklaşık ortalama 1.500-2.000 tl düşürmüş olursunuz.
Damatlık alımı ise gelinliğe göre çok daha kolay. Gelinliği belirledikten sonra damatlık seçmenizi öneririz. Yapılan bir araştırmaya göre, bir gelin adayının yazın gerçekleşecek düğünü için hazırlıkları kışın başlarken, damat adayları için bu dönem haziranı buluyor. Bilmem anlatabildik mi? En fiyakalısından bir damatlığı ortalama 1.000 TL’ye mal edebilirsiniz
- Olmazsa Olmaz: Gelin Çiçeği Ve Gelin Ayakkabısı
Düğün sonunda arkanızı dönüp gaza gelmiş bekar arkadaşlarınıza o güzide gelin çiçeğini atabilmek ve cümbüşü seyreylemeye koyulabilmek için ortalama 150 – 300 TL arasında bir parayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Gelinliğinizin beyazına beyaz katmak mı istersiniz, yoksa allı morlu bir buket mi hayalinizdeki? Gelin çiçeği fiyatları canlı veya yapay çiçek kullanımına göre değişiklik gösteriyor. Aynı zamanda bu buket sizden, bekar arkadaşınıza bir şans hediyesi olacak bu nedenle gelin çiçeğinizin size hatıra kalmasını istiyorsanız iki çiçek yaptırarak birini hediye edip diğerini kendinize saklayabilmeniz de bir seçenek. Bütçenizi oluştururken bu fikri göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Gelelim diğer olmazsa olmazımıza; gelin ayakkabısı. Elbette yine bekar arkadaşların ilgi odağı, damat adayının ise korkulu rüyası olacak o ayakkabı. Nikah kıyılırken müstakbel eşinizin ayağına unutulmaz bir şekilde basacağınız için, tabii ki okkalı bir topuk öneriyoruz. Beyaz ya da gümüş rengi bir topuklu ayakkabı, gelinliğinize uygun olacaktır. Eğer daha marjinal bir gelin olmak niyetindeyseniz o zaman kırmızı renk bir ayakkabı da kullanabilirsiniz. Gelinliğinizin modeline göre incili, dantelli bir ayakkabı da seçebilirsiniz. 100 – 150 TL’den başlayan ayakkabı, kalitesine göre fazlasıyla fiyat farkı gösterebilir. Ayakkabınızı seçerken bütün gece ayağınızda olacağını göz önünde bulundurarak şık olduğu kadar rahat olmasına da dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Ama siz şık olsun bir geceden bir şey olmaz diyorsanız o zaman size önerimiz, yanınızda bir tane de beyaz spor ayakkabı bulundurmanız.
- En Çok Abartılan: Gelin Başı Ve Makyajı
Cem Yılmaz’ın stand up’larına bile konu olmuş bir masraf kalemine gelmiş bulunmaktayız efendim. Bir de bunun “gelinin kız kardeşi” versiyonu mevcut biliyorsunuz; en pullu, simlisinden. Gelelim bütçedeki boyutuna… Kuaförler evlilik hazırlıkları yapanların bu kalemi fazlaca maliyetli bulmasına biraz da olsa hak vermiş olacak ki gelin başı ve makyajını içeren paketler sunuyorlar gelin adaylarına. Her kuaförde bulunmamakla birlikte, gelin adaylarına maddi avantaj sağlıyor bu durum. Gelin başı minimum 500 TL’den başlarken, makyaj ise 200 TL’den açılıyor diyebiliriz. Bu ikisinin toplamı bazen 2 bin lirayı geçebiliyor. Bulunduğunuz şehir, semt ve seçtiğiniz kuaför burada büyük rol oynuyor; fiyat konusunda çok fark yaratıyor. Bu da düğün bütçesi için tehlike oluşturabiliyor. Bu nedenle sanki gelin değilmişsiniz de davetliymişsiniz gibi gidip istediğiniz saçı yaptırırsanız çok daha ucuza kapatabilirsiniz kuaför olayını. Duvağınızı da evde kendiniz takarsınız nedimeler ne güne duruyor değil mi?
- Adettendir: Damat Tıraşı
Şunu belirtmeliyiz ki gelinin kuaför masraflarının yanında esamesi okunmaz. Ama malum, başına gelin – damat, düğün gibi sıfatlar eklenince fiyat bir anda dudak uçuklatır hale geliyor. Normalde 20 – 30 TL olan tıraş; hatta mahalle berberlerimizde 5 – 10 TL’ye kadar inen tıraş ücreti, damat tıraşı olunca 50 – 150 TL arasına çıkıyor. Dediğimiz gibi birçok faktör etkiliyor bunu. Yani bu fiyat aralığını aşıp, Allahu Ekber dağlarına da tırmandırabilirsiniz. Ama aynı gelin başında olduğu gibi bunda da damat değilmişsiniz gibi gidip normal bir tıraş olursanız aynı hizmeti çok daha ucuza almış olursunuz.
- O Zaman Dans: Düğün Mekânı
O unutulmaz gece için tabii ki en önemli kalemlerden biri; düğününüzü gerçekleştireceğiniz mekân ve -eğer yemekli bir düğün planlıyorsanız- düğün yemeği. Tıpkı kuaförler gibi mekan sahipleri de mekan+yemek paketi sunuyor ve bu, çiftlere daha cazip geliyor. Bu paketler 5 bin liradan başlayıp 15 binlere kadar çıkabiliyor. Öyle ki sandalye örtüleri, şamdanlar, genel olarak konsepte hizmet eden ek süslemeler, menü ve konum gibi faktörler bu aşamada hayli etkili. Eğer yeterli bütçeniz varsa bir organizasyon şirketi ile anlaşıp mekanı ve süslemeleri onlara bırakarak içiniz huzur dolu diğer hazırlıklara devam edebilirsiniz. Düğün bütçesi baz alınarak bir karar vermek, evlendikten sonra bile düğün masraflarını ödemeye devam etmenizin önüne geçecektir. Bizden söylemesi!
- Aman Bayat Olmasın: Düğün Pastası
Düğünlerde özellikle çocukların heyecanla beklediği an: sanat eseri gibi kat kat lezzet. Gelin ve damat adayları içinse elbette manevi bir anlamı var. Son yıllarda ortaya plastik bir pasta gelip gelin ve damat tarafından kesiliyor; mutfaktan dilimlenmiş başka bir pasta geliyor. Bunu yapacaksanız en azından iki pastanın içerik ve renk olarak benzer olmasına özen gösterin. Düğün pastası fiyatları dilim başına sunuluyor genellikle çiftlere. Bir dilim pasta 5-7 TL’den başlayıp 12-15 TL’ye kadar uzanabiliyor. Yine misafirlerinize tasarım pastalar sunmak isterseniz, kesenin ağzını biraz da açmanız gerekecek. Maliyeti azaltmak için bir ipucu: mevsim meyvelerini seçerseniz, bir tık kâr etmeniz mümkün olacak.
- Evleniyoruz Mutluyuz: Düğün Arabası
Masraf etmemek için bir yakınınızın arabasını almak da bir seçenek olsa da bir Vosvos ya da yaz mevsimindeyseniz, üstü açık klasik bir araç kiralamak çok daha havalı olmaz mı? Tabii, bu fikir sizin tarzınıza ve yapacağınız düğünün konseptine göre değiştirilebilir. Diyelim ki bir araba kiralamaya karar verdiniz… Dip fiyatı 300 TL iken aracın marka, modeline ve gelin arabası süslemelerine göre bu fiyat üçe, beşe katlanabilir. arabanın yanısıra bir de araba süsleme maliyeti var. Çiçekçiler bu işi oldukça güzel yapıyorlar fakat bütçenizi zorlamamak adına kendi arabanızı yine kendiniz süsleyebilir, araba süslemeye ayıracağınız bütçeyi başka bir şeye aktarabilirsiniz.
- Anılar, Anılar: Düğün Fotoğrafçısı Ve Kameramanı
Düğün bütçesi içinde yer alan bir diğer masraf ayağı da fotoğrafçı ve kameran. Düğün videonuz, sevdiklerinizle fotoğraflarınız düğününüze dair aylar, yıllar bile geçse hep kalacak detaylar. Video ve fotoğrafların bir diğer artısı da, kim ne takmış, görmek. Bir düğünün en önemli kısmı olduğunu düşünürsek diğer masraflardan kısıp düğün fotoğrafçınıza önemli bir bütçe ayırmanız gerektiğini rahatça söyleyebiliriz.
Şaka bir yana, o telaşeyle düğünden bir şey anlamayacağınız için sonradan açıp açıp izleyecek, yeni evinizi düğün fotoğraflarınızla donatmak isteyeceksiniz. İşinin ehli bir kameraman ve fotoğrafçıya ihtiyacınız olacak. Bunun için düğün bütçesi listesinizde 300 – 1500 TL arasında bir parayı bu kaleme ayırmalısınız.
- En Tatlı Tatil: Balayı
4-5 aylık stresi dağıtmanın en güzel yolu harika bir tatilden geçiyor tabi ki ve buna da “Balayı” deniyor. Bütçenizi planlarken nasıl bir balayı istediğiniz çok önemli. Öncelikle yurtdışında mı yoksa yurtiçinde mi tatil yapacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Tercihlerinize göre bütçe çokça değişiklik göstereceğinden bir aralık göstermek çok zor. Bazı çiftler düğün için kullanacakları bütün masrafları minimuma indirip büyük bütçeyi balayına harcamayı tercih ediyor. Eğer ki tatili, gezmeyi tozmayı çok sevenlerdenseniz belki siz de bu yolu tercih edebilirsiniz. Yeterli bütçeniz varsa bir organizasyon şirketiyle görüşebilir, ya da tatil turlarıyla anlaşabilirsiniz. Seçeneklerinizin sınırı yok hayal etmeniz yeterli.
Gördüğünüz gibi bir düğün yapmak her bütçeye uyarlanabilir, çok da göz korkutucu bir şey değil. Arkadaşlarınızdan yardım almayı da ihmal etmeyin.
Geriye kalan: Paha biçilemez bir mutluluk!