Oturmaya Mı Geldik! En Doğru Düğün Müziklerini Seçme Rehberi

 

Düğün günü geldi çattı! İğneden ipliğe tüm hazırlıklar tamam. Peki ya müzik? Unutulmaz düğünlerin olmazsa olmazı düğün müzikleridir. En mutlu gününüz bir köşede oturarak geçmesin. Son dakika sürprizleri yaşamamak için bu yazıya bir göz atın.

Unutulmaz bir düğünle dünya evine girmek birçok çiftin hayalidir. Unutulmaz düğünleri taçlandıran nokta ise düğün müzikleri  seçimidir! Müzik, düğününüze hayat verecek olan şeydir.

Hayatınızın sonuna kadar birlikte olmayı dilediğiniz o özel kişiyle günler, hatta aylardır planladığınız gün geldi çattı. Hem kendinize hem de bu mutlu günde sizinle olmasını istediğiniz davetlilere unutulmayacak bir anı bırakmak istiyorsunuz. İster dillere destan, şatafatlı ve hiçbir masraftan kaçınmadığınız bir düğün olsun, isterse de sade, mütevazi ve şık bir düğün… Herkes gibi siz de, sevdiğiniz kişiyle hayatınızı birleştirdiğiniz bu günün çok özel olmasını istediniz ve bunun için her detayı düşündünüz. Düğün mekanından tutun, kıyafet ve dış görünüşünüze, dekorasyondan tutun, yiyecek ve içeceklere, düğün fotoğrafçısından düğün pastasına, her şeyi ayarladınız. Geriye bu günü, müzikle taçlandırmak kaldı. Diğer seçimleriniz ne olursa olsun düğüne ”düğün” anlamı veren en önemli şey eğlence ve mutlulukla dans eden insanlardır.

Keyifli geçmesi adına her detayı düşündüğünüz bu günde, sıkıntıdan patlayan ve “bitse de gitsek” diye düşünen davetliler görmek ve hatta onlardan biri olmak en son isteyeceğiniz şeydir. Bu nedenle üzerinde en fazla durmanız gereken detaylardan biri de düğün müziklerinizdir.

Düğün müzikleri konusunda doğru seçimlerde bulunmak hiç zor değil. Ancak dikkatlice düşünmeniz gereken detaylar da var. Tercihiniz canlı müzikten yana olacaksa, seçtiğiniz orkestra ya da grubu, önceden en az bir kez dinlemenizi tavsiye ederiz. Düğün sırasında kötü bir sürprizle karşılaşmamak adına, sizin için özel olan bazı şarkıları ya da ilk dansınızı yapacağınız parçayı nasıl çaldıklarını duymanızda fayda var.

Düğününüzdeki kültürel doku ve temaya göre flamenco, jazz, klezmer, blues, pop, country veya rock gruplarına göz atabilir ve bu müzik gruplarından kişilerle iletişime geçerek bütçelerini öğrenebilirsiniz. Ancak bu detayla zaman kaybetmek istemiyorsanız, bir düğün organizasyonu firmasından yardım alabilirsiniz.

Ayrıca gelecek müzisyenlerin düğün konseptinize uygun bir repertuar seçtiklerinden de emin olmalı ve konseptinize uygun çalgılardan oluşan bir müzik grubu seçmelisiniz. Örneğin, geleneksel bir düğünle dünya evine girecekler için davul- zurna ikilisi olmazsa olmazlardandır. Buna kanun, klarnet ve perküsyonu da ekleyebilirsiniz. Ancak düğününde modern ve sofistike bir hava isteyenlerdenseniz Batı müziklerini sentezleyen trio,quartet veya daha büyük gruplarla çalışmayı tercih edebilirsiniz.

Yüksek tempolu bir düğün müziği istiyorsanız Big Band tarzı gruplarla çalışabilirsiniz. Düğününüzdeki kültürel doku ve temaya göre flamenco, jazz, klezmer, blues, pop, country veya rock gruplarına göz atabilir ve bu müzik gruplarından kişilerle iletişime geçerek bütçelerini öğrenebilirsiniz. Ancak bu detayla zaman kaybetmek istemiyorsanız, bir düğün organizasyonu firmasından yardım alabilirsiniz. Önem vermeniz gereken nokta, seçtiğiniz müzisyenler ne tarz müzik çalarsa çalsın bunu hissederek ve eğlenerek yapmaları. Doğru sanatçılarla çalışmak müziğin evrenselliğini pekiştirmenin bir yoludur ve notalara kalbinden bir şeyler katarak vuran müzisyenler herkesin kulağına hitap edebilirler. Ayrıca müzisyenlerden düğün temanıza  uygun kıyafetlerle gelmesini rica edebilirsiniz.

Eğer düğün müzikleri için bir DJ tutacaksanız, mutlaka size referans verebilecek birini seçin. Mümkünse arkadaşlarınızdan olumlu geri dönüşler almış olan birisiyle çalışın. Bazı DJ’ler kendi tarzları dışına çıkmak istemeyebilir ve istek parçalar konusunda hassas olabilirler. Bu nedenle DJ ile düğün gününden önce, ne tarz müzik çalacağı ve istek parça kabul edip etmediğiyle ilgili konuşmanız da fazlasıyla faydalı olacaktır.

Bir diğer seçenek ise bu önemli gecenin müziklerini eşinizle birlikte sizin için özel anlamları olan parçalardan  seçerek, bir playlist oluşturmanız olabilir. Seçtiğiniz parçaları MP3 veya CD’ye yükleyebilir ya da YouTube, Spotify gibi kanallarda düğün günü için kişiye özel bir müzik listesi hazırlayarak parçaların gece sonuna kadar otomatik şekilde çalmasını sağlayabilirsiniz. Yine de bir arkadaşınızdan parçaları geçmesi için yardım isteyebilir veya genç bir tanıdığınıza ufak bir harçlık vererek şarkılarla ilgilenmesini sağlayabilirsiniz.

Unutmayın, düğün süresince farklı tarzlarda müzik çalıyor olacak. Örneğin, davetliler salona girerken farklı, salona ilk girişinizi yaparken dramatik bir etki yaratmak amacıyla farklı, karı- koca olarak ilk dansınızı sergilerken de daha farklı parçalar çalacaktır. Ancak müzikal tercihleriniz ne olursa olsun, nikah masasına doğru yürüdüğünüz sırada basit bir tema müziğine ihtiyacınız olacak. Dans ve davetlilerle görüşme sırasında ne tarz bir müzik istediğinizi çağıracağınız DJ veya müzik grubuna belirtmenizde ve ne tarz müzik istemediğinizle ilgili bilgi vermenizde de fayda var. Eğer düğününüzün sadece sizin seçtiğiniz parçalardan oluşmasını istiyorsanız DJ veya gruba bu parçaların listesini vermeniz gerekir. Ayrıca davetlilerden istek parça gelmesini istemiyorsanız müzisyenlerini bu konuda da uyarmanızda fayda var. Ayrıca eşinizle ilk dansınızı yaptıktan sonra her yaşa uygun ve herkesin eşlik edebileceği parçalara geçmeniz konuklarınızın da kendilerini geç olmadan dans pistine atmalarını sağlayabilir.

Düğün müzikleriniz konusunda mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer konu ise ses sistemidir. Bazı durumlarda, müzik ne kadar güzel olursa olsun iyi bir ses sisteminin yokluğu kimsenin çalınan şeyi duyamamasına ve eğlenememesine yol açacaktır. Ortamın akustiği ve düğündeki kişi sayısına göre ses sistemi gerekip gerekmediğine karar verebilirsiniz. Ancak bu çalınacak müziğe de bağlı bir durumdur. Düğünün kapalı veya açık bir mekanda oluşu, kapalı mekanların akustik düzeneği gibi detaylar farklı güçlerde ses sistemine ihtiyaç duyulmasına sebep olur. Örneğin DJ performansı veya akustik bir grubun eşlik edeceği bir sahil düğünü planlıyorsanız, rüzgar ve dalgalar müziğin sesini dağıtacağı için bir ses sistemi mutlaka gerekli olacaktır.

Bu nedenle müzik planlamasını yaparken eş zamanlı olarak ses sistemi şirketleriyle de konuşmanızda fayda var. Ses sistemini kiralayacağınız şirketleri iyi araştırmalı ve referansları güvenilir olan şirketleri seçmeli ve onların yönlendirmesiyle düğün mekanınıza ve müziklerinize en uygun ses sistemini temin etmelisiniz.

Düğün müziğinizi belirlerken tek bir türe bağlı kalmamanızı öneririz. Kendi müzik zevkiniz kadar davetlilerin zevklerini de düşünmeli, halay, göbek havası gibi Türk düğünlerinin olmazsa olmaz ritüellerini göz ardı etmemelisiniz. Düğününüzün müzik yelpazesi ne kadar geniş olursa eğlence de o denli çok olacaktır. Konuklarınızın ortalama olarak hoşlanacağı ve genel kitleye hitap eden türde müzikler seçmek önemli olsa da bu, ne de olsa sizin düğününüz! En önemlisi sizin kendinizi nasıl daha mutlu hissedeceğiniz.

Size iyi eğlenceler dilemeden önce bir de ufak hatırlatmamız var: Kır düğünü ya da otel düğünü gibi sesin sorun yaratmayacağı bir düğün düzenliyorsanız müziğin gece saat kaça kadar süreceği sorun olmayacaktır. Fakat düğününüzü ortak yaşam alanlarının da bulunduğu bir yerde gerçekleştiriyorsanız buna dikkat etmelisiniz. Örneğin bir tanıdığınızın müstakil evinin havuzu başında bir düğün düzenliyorsanız, komşularınızın gece geç vakitte yüksek sesli müzikten rahatsız olabileceğini hesaba katıp sonradan tatsızlık yaşamamak adına önceden çözüm üretmelisiniz.

Düğünün İçin En Uygun Fiyatı Al! Kategori seçerek düğünün için arama yapmaya başla!