En Popüler Oyun Havaları Listesi

Düğünlerin vazgeçilmezi olan oyun havaları arasından en popüler olanları bu içerikte sizler için bir araya getirdik.

ib_api_p_1719477

Çiftetelli, zeybek, longa, horon, hora, bar, köçekçe, halay ve sirto… Şekilleri ne olursa olsun, geniş bir coğrafyaya yayılan ve tüm insanları birbirine bağlayan oyun havalarının, eğlence sektöründeki önemi ve yeri paha biçilmezdir. Her türlü eğlence organizasyonunda irili ufaklı kendine yer bulmayı başaran ve dünden bugüne popülerliğini hiçbir zaman yitirmeyen oyun havaları, son 20 yılda farklı bir boyut kazanmış ve günümüz müzik dünyasına ayak uydurmayı başarmıştır. Kına geceleri, nişan törenleri, salon ve köy düğünleri ayırt etmeksizin çalıp söylediğimiz, kendi memleketlerimizden esintiler yakaladığımız ve oynamaktan bıkmadığımız bu müzikal coşkuyu, sevdiklerimizle paylaşmak için en popüler oyun havaları listesi adı altında, sizler için birleştirdik. Listeyi oluştururken nelere dikkat etmeniz gerekir? Yöresel farklılıklarda liste nasıl düzenlenir? Ek bir oyun havaları listesi yapmanın avantajları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtları ve en popüler oyun havaları listesi sizlerle…

Düğünlerin En Büyük Eğlencesi Oyun Havaları

Oynamayı seven bir toplumuz. Düğün süresi boyunca pek çok kez çalan oyun havaları ile pistte kurtları dökmek, adettendir. “Oturmaya mı geldik?” klişesinin her düğünde en az bir kez tekrar edilmesine sebep olan oyun havaları, düğünün yarı zamanından fazla bir süre boyunca çalınır. Kısacası düğün süresinin yarıdan fazlası pistte göbek atarak geçer. Bu sebeple saatler boyunca susmadan çalacak parçalardan oluşan oyun havaları listesi konuklara eşsiz bir gece yaşatacak ezgilerden oluşmalıdır.

Oyun havaları listesi, yöresel parçalardan oluşabileceği gibi listede ülke çapında popüler olmuş şarkı ve türkülere de yer verilebilir. Oyun havaları listesi hazırlanırken davetlilerin durumu da göz önüne alınmalıdır. Eğer kız ya da erkek tarafı belli bir coğrafyayı temsil ediyorsa, bu durum göz önüne alınmalı ve onları coşturacak tanıdık parçalara da yer verilmelidir.

ib_api_p_307791

Oyun Havaları Listesi Nasıl Hazırlanmalıdır?

Başarılı bir oyun havaları listesi hazırlamak için gündem iyi takip edilmeli, popüler olmuş parçalar listede mutlaka yer almalıdır. Bu sayede davetliler, sempati duyduğu ezgiler ile piste çıkmak için dayanılmaz istek duyacaktır. Aynı zamanda klasikleşmiş oyun havaları da listenin aralarına mutlaka serpiştirilmelidir. Tüm topluma mal olmuş bu tür parçaların, her dönemde dinleyenler üzerinde etki edeceğinden hiç kuşkunuz olmasın.

Size tavsiyemiz, konuklardan gelecek özel istekleri karşılamak adına bir de küçük yedek liste oluşturmanız. Arap oyun havaları, Balkan dansları, Sirtaki, Kafkas gibi türlerden seçeceğiniz bir iki alternatif parça ile gecenin tüm sürpriz isteklerine hazırlıklı olabilirsiniz.

Sizler için derlediğimiz popüler oyun havaları içerisinden seçeceğiniz coşkulu parçalar ile davetlilerinize düğün boyunca keyifli anlar yaşatın.İşte karşınızda, geçmişten bugüne yöresel ve ulusal, en popüler oyun havaları listesi

1-) Ankara’nın Bağları – (Coşkun Direk)

Son yılların, belki de en çok çalınan oyun havasıdır. Yöresel bir şarkı olmasına rağmen, tüm Türkiye’de, her kesimden düğünde mutlaka istenir ve çalındığında bütün davetlileri piste döker.

2-) Halkalı Şeker – (Kubat)

Pek bir oynak olan, sevimli bir halk müziği şarkısıdır. Eskişehir türkülerinden olan Halkalı Şeker, Kubat’ın yorumuyla birlikte yeniden can bulmuştur ve düğünlerin vazgeçilmez oyun havaları arasındaki yerini almıştır.

3-) Tiridine Bandım – (Kubat)

Kastamonu yöresinden bir klasiktir ve Kubat’ın yorumuyla ayrı bir havaya bürünmüştür. Türkiye’nin her yerinde yapılan düğünlerin olmazsa olmazı olan Tiridine Bandım, listenize mutlaka eklemeniz gereken oyun havalarından biridir.

4-) Misket – (Oğuz Yılmaz)

Ankara’ya özgü bir oyun havası olsa da her yöreden taraftarı vardır. Misket çalınca pistler dolar, ortam neşeye bürünür. Listenizde mutlaka olması gerekir.

5-) Seni Gidi Topal – (Oğuz Yılmaz)

Bir Ankara klasiği daha… Düğünü düğün yapan şarkılardan biri olan Seni Gidi Topal, özellikle Ankaralıların yoğunlukta olduğu organizasyonlarda mutlaka listenizde olmalıdır. Oğuz Yılmaz yorumu, özellikle tercih sebebidir.

6-) Fidayda – (Hatice)

Orta Anadolu türkülerimizdendir. Elektro bağlama eşliğinde çalınırsa tadından yenmez. Hatice’nin yorumuyla daha da keyifli bir hal almıştır.

ib_api_p_868074

7-) Kasap Havası – (Keskin Viraj Musti)

Önce ceketler çıkartılır ve düğün salonunun ortasına yığılır. Sonra etrafında toplanılır ve güçlü bir halaya başlanır. Listemizin en havalılarından olan Kasap Havası’nı, Keskin Viraj Musti’den çalın, dinleyin.

😎 Damat Halayı – (Cüneyt Şentürk)

Tekirdağ ve civarı yörelere aittir. 4 adım ileri, 4 adım geri ve yerinde 3 adım atıp el çırpma şeklinde oynanır. Tempo her turda hızlanır ve sonlara doğru ayak uydurmak çok zorlaşır. Düğünün ortalarına doğru çalınması idealdir.

9-) Abe Kaynana – (Murat Kurşun)

Trakya düğünlerinin hit parçası, roman mahallelerinin göz bebeği. İzmir’li Taylan ve Kibariye yorumları da listeye eklenebilir ama Murat Kurşun’dan çalınması, tempo açısından daha uygun olacaktır.

10-) Çekirge – (Oğuz Yılmaz)

Tek ayak üzerinde zıplayarak oynanan, Ankara yöresine ait bir oyun havasıdır. Her ne kadar askerler üzerinde etkisi daha büyük olsa da, düğünlerin de vazgeçilmezidir.

11-) Haydi Li Li Yar – (Fatih Ürek)

Yunan şarkıcı Giorgos Xanthiotis’in Sokerde isimli şarkısının Türkçe’ye uyarlanmış halidir. Balkan esintilerine sahip olan bu şarkı, her düğünde genç yaşlı demeden herkesi oynatabilecek bir potansiyele sahiptir.

12-) Murra – (Mezdeke)

Arap-Mısır orjinli bir senteze sahip olan müziklerin en belirgin şarkısı Murra’dır. Doğu ve Güney Doğu Anadolu yörelerinde bir düğün yapıyorsanız listenizde mutlaka bulunması gerekir.

13-) Konyalım Yürü – (Nadide Sultan)

Çok çeşitli versiyonları bulunmasına rağmen Nadide Sultan yorumuyla bütün düğünlerde boy gösteren türküdür. Özellikle Orta Anadolu yöresinde bir düğüne ev sahipliği yapıyorsanız listenizde mutlaka olması gerekir.

ib_api_p_1992483

14-) Kolbastı – (Sinan Yılmaz)

Horon’dan sonra Trabzon’un medar-ı iftiharı olan Kolbastı, Karadeniz yöresinin her düğününde rastladığımız yöresel bir oyun havasıdır. Çılgınca dans ettirir. Sinan Yılmaz yorumu tercih edilmelidir.

15-) Hadi Male Çukulata Çikita

Türkçe versiyonu, Eyvah Eyvah 3 filminin soundtrack’i olarak kullanılan bu Balkan havası, sizi ve düğününüzü farklı kılacak bir etkiye sahiptir. Orijinal versiyonunu istemezseniz, Demet Akbağ’ın yorumunu tercih edebilirsiniz.

16-) Şeyh Şamil – (Kafkas)

Pek çoğumuzun ”Gurbette yorgun düştüm be ceylan” diye eşlik ettiği bir şarkı olsa da, Kafkas yöresinin vazgeçilmezleri arasındadır. Düğünde yöresel oyunlar oynanacaksa, anonim versiyonu tercih edilebilir.

17-) Atım Arap – (Ankaralı Namık)

Bütün düğünlerde önceliği kapar, oyun havalarının önde gidenidir. Güzel bir Ankara türküsü olan Atım Arap, Ankara’lı Namık versiyonuyla düğününüzde mutlaka yer bulmalıdır.

18-) Boos El Wawa – (Haifaa Wahby)

Düğününüzde bir Arap esintisi isterseniz, 2000’li yılların başından beri tercih edilen bu şarkıyı mutlaka listenize eklemek isteyeceksiniz. Ortamı ısındırmak için iyi bir tercih olacaktır.

ib_api_p_153212

19-) Yanayım Yanayım – (Babutsa)

Pistteki coşkuyu içinizde hissetmek istiyorsanız, işte size bir olmazsa olmaz daha… Küçük büyük demeden düğündeki herkesin oynamasını istiyorsanız listenizde olmalı. Kibariye versiyonu da tercih edilebilir.

20-) Şakşuka – (Tarık Mengüç)

Roman havasının milenyum ruhuna bürünmüş halidir. Her düğünde, istisnasız her yörede oynanır. Düğününüzde kalabalığı gençler oluşturuyorsa mutlaka listenize eklemeniz gerekir.

Sizin de en popüler oyun havaları listesi için önerileriniz olursa, bizimle paylaşmayı ihmal etmeyin.

Düğünün İçin En Uygun Fiyatı Al! Kategori seçerek düğünün için arama yapmaya başla!