Hayatınızın en özel kadınını buldunuz. Tek dizinizin üzerinde evlenme teklifinizi yaptınız ve evlenme kararı aldınız. Tebrikler! Artık nişanınızı yapmak için hazırlanmaya başlayabilirsiniz. Nişanınızın ve ebedi mutluluğunuzun bir simgesi olan alyansınızı seçmek için çok kısa bir süre var. Ancak o kadar çeşit arasından zevkinize uygun ve bir ömür boyu kullanacağınız bir alyans seçmek biraz yorucu ve zor. Peki bu alyans mevzusunu kim icat etmiş?
Nikah yüzüğü olarak da anılan alyansın takılması Avrupa kökenli bir gelenek. İlk başlarda erkeğin annesinden kalan veya bir aile yadigarı bir yüzük kullanılmaktaymış. Bu yüzük ailenin önceki jenerasyonları tarafından kullanılmış olduğundan yuvayı ve evin hanımlığını temsil ediyordu. Böylece yeni gelin bir nevi bayrağı teslim almış oluyordu. Zaman ilerledikçe toplumların modernleşmesi sonucunda tek bir yüzük bir çift alyansa dönüşmüş.
Alyans takılması geleneği ülkemizde de hızla yaygınlaşmış durumda. Aile büyüklerimiz tarafında nişanda damada ve geline takılıyor. Nişanı takiben alyanslar sağ elin yüzük parmağına takılıyor. Nikah kıyıldıktan sonra ise sağ elden sol ele geçiriliyor. Özellikle erkekler neredeyse hiç yüzük takmamış olduklarından dolayı ilk başlarda alyanslarını yadırgıyorlar, ancak 2-3 hafta içinde alışılıyor. Hatta bir süre sonra alyans parmaktan çıkarılınca hemen eksikliği hissedilmeye başlanıyor. Bu nedenle, erkeklerin doğru bir alyans modeli seçmeleri çok önemli.
Günümüzde erkekler için birçok alyans modeli bulunuyor. Geleneksel modeller yuvarlak hatlı, düz ve motifsiz alyanslardan oluşuyor ve genellikle sarı altından yapılıyor. Ancak çiftler artık geleneksel alyans modellerini daha az tercih ediyor. Modern alyanslar ise birçok değişik motifi barındırıyor. Bu alyans modelleri daha çok beyaz altın ve platinden yapılıyor. Ebat olarak ise erkekler her iki modelde de geniş alyansları tercih ediyor. Bu geniş alyanslarda, altın iki ve üç bant halinde kullanılıyor. Ne tür bir alyans seçerseniz seçin, modelinizin gelinin yüzüğü ile uyumlu olması bir zorunluluk. Bu zorunluluktan ötürü birçok alyans modeli çift olarak yapılıyor. Erkeklerin alyansı daha düz ve sade olurken, gelinin alyansı taşlı ve süslü modellerden oluşuyor.
Alyans seçiminizde dikkat edeceğiniz diğer bir husus ise hangi maddeden yapılacağına karar vermeniz. Alyans modelleri sarı-beyaz-yeşil altın, platin veya tüm bunların bir karışımından oluşabilir. Beyaz ve yeşil altın ile platin, kısa bir süre öncesine kadar herkes tarafından tercih ediliyor olmasına karşın artık sarı altın da tekrar popüler olmaya başladı. Hangi altını seçerseniz seçin, altının kaç ayar olduğuna dikkat etmelisiniz. Ayar derecesi altının saflık derecesini gösteriyor ve 24 ayar tamamen saf bir altını belirtiyor. Alyans modellerinin çoğu ise 9-18 ayar arasında yer alıyor. Platin ise sadece saf olarak alyanslarda kullanıyor. Platin, altına göre %60 oranında daha ağır olduğundan ağırlığını daha çok hissediyorsunuz. Ancak platin alyans modelleri, yapısı itibariyle daha dayanıklı oluyor.