Evlilik için ev eşyaları alışverişi, evlilik alışverişinde dikkat edilmesi gereken unsurlar, evlilik alışverişi için hazırlanması gereken alışveriş listesi gibi pek çok fikir ve alternatif yollar anlatılmaktadır.
Sevdiğiniz kişi ile hayatınızı birleştirmeye karar verdiniz. Evlilik ve düğün için oldukça heyecanlısınız. Ancak sizi tatlı bir telaş ve yorgunluk bekliyor. Düğün öncesi koşturmacasının en keyifli duraklarından biri yeni eviniz için yapacağınız mobilya alışverişidir. Sizlere ilk olarak,evlilik icin ev esyalari alisverisi etabını sıkıntısız atlatmanızda mobilya alışverişi için tüyolar vereceğiz. Evlilik için alışveriş deyince akla; ayaklara kara sular ininceye dek mağaza mağaza dolaşılan, çoğu zaman ailelerin, en azından kayınvalidelerin işinize karışmaya çalıştığı, sıkıntılı bir süreç gelir. Bu karamsar tabloyu bile zevkli bir hale getirmek elinizde. İşe başlarken eğer evinizi tuttuysanız, tüm ölçülerini bilmenizde fayda var. Her bir odanın kaç metrekare olduğunu, perdeler için pencere ebatlarını, koltuklar için duvar uzunluklarını bilirseniz; o çok beğendiğiniz L koltuğun aslında sizin salonunuz için fazla büyük olduğunu, ödemesini yapıp nakliyeciler eve gelmeden önce öğrenmiş olursunuz.
Evlilik Hazırlıkları Alışveriş Listesi Nasıl Olmalıdır?
Mobilyalarını seçmeden önce, evinizin genelinde nasıl bir atmosferin hâkim olacağına karar vermelisiniz. Modern ve minimalist bir ev mi istiyorsunuz, country tarzında bir rahatlık mı, yoksa klasik bir şıklık mı sizin hayalinizdeki evi tanımlıyor? Müstakbel eşinizle de fikir alışverişinde bulunarak, bir tarzda anlaşın ve ardından bu tarza uygun mobilyaların satıldığı yerleri araştırın. Ancak tüm bunları yapmadan önce mutlaka bir evlilik alışverişi listesi hazırlayın. Hem alışveriş esnasında almanız gerekenleri unutmamış olur hem de listeye bakarak evinizi aklınızda canlandırarak gereken diğer eşyaları listeye katabilir ya da gereksizleri çıkartabilirsiniz. Bu listeyi eşinizle beraber hazırlamaya özen göstermelisiniz. Böylece hem ortak zevkiniz ortaya çıkmış olacak hem de fikir alışverişinde bulunduğunuzdan farklı ve hoş fikirler ortaya çıkacaktır.
Evlilik için alışveriş listesi hazırlamanıza yardımcı olmak adına size salon, yatak odası ve oturma odası için almanız gereken birkaç mobilyayı hatırlatmak istiyoruz. Salon için; koltuk takımı, tv ünitesi, vitrin, halı, perde, orta sehpa, zigon sehpa, berjerler, fiskos masası, tablolar, resim çerçeveleri, okuma lambası, abajurlar. Yatak odası için; iki kişilik battal boy yatak, baza, yatak başlığı, büyük elbise dolabı, tuvalet masası, ayna, halı, perde, tablo, takı dolabı. Oturma odası; oturma grubu, kanepe, koltuk, berjer, fiskos masası, sehpa, halı, perde, ütü dolabı, tv sehpası. Artık “evlilik alışverişinde neler alınır?” diye düşünmenize gerek kalmayacak ve bu liste size yardımcı olacaktır.
Evlilik Alışverişinde Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
Tüm ön hazırlıklarınızı yaptınız. Alışverişe çıkmadan önce, mutlaka seçimlerinizi listenize bakarak gözden geçiriniz. Unutmayın, eviniz bir bütündür. Her oda farklı işler için kullanılacak olsa bile eviniz bir bütündür ve gelen tüm misafirleriniz bunu böyle değerlendirecektir. Bu yüzden evinizin tarzına ve genel olarak hâkim olacak rengine karar verirken evi bir bütün olarak uyumlu şekilde dekore etmeye özen gösteriniz. Eğer her odayı birbirinden farklı tarzlarda tasarlarsanız, kafa karışıklığına yol açacak, uyumsuz olacak ve gözü çok yorduğundan evde oturmak istemediğinizi fark edeceksiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise seçimlerin size ve tabi ki eşinize ait olmasıdır. Seçimleri eşiniz size bırakmış olabilir ancak yine de her kararınızda onun da en azından bir onayını almalısınız. Sonuçta evlilik iki kişilik bir hayat demektir ve o evde sizinle beraber eşiniz de yaşayacak. Tabi bazen farklı durumlar da söz konusu olabilir. Örneğin siz ve eşinizin karar vermesi gereken seçimlere akrabalardan karışanlar olabilir. Hatta onların dedikleri olmuyor diye gönül bile koyabilirler. Bu durumu idare etmek, kimseyi kırmadan kendi isteklerinizi alabilmek tamamen damat ve geline düşmektedir. Ortayı dingin tutup idare etmek, her iki kişinin de görevi olmalıdır. Bu durumu nasıl idare edeceğinizi eşinizle konuşarak bulup, ortak payda da anlaşıp ona göre adımlar atmalısınız. Evlilik alışverişinin stresli olması öncelikle ve genellikle bu nedene dayanmaktadır. Tabi işin mobilyaya karar verememe ya da maddi boyutu da bulunmakta ancak en yıpratıcı tarafı bu kısım. Çünkü bu durum yeni başlayacak evlilikleri zaman zaman olumsuz etkileyebilmektedir. Eşinizle konuşarak bu konuyu rahatlıkla atlatabilirsiniz.
Bu kısmı da hallettikten sonra mobilyacıları rahatlıkla gezebilirsiniz. Tüm ön hazırlıkları tamamladıktan sonra küçüklü büyüklü mobilyacıların yanı sıra orijinal parçalar bulmak için eskicileri ve antikacıları da dolaşmanızı tavsiye ederiz. Bu tür mekânlarda aklınızın ucundan bile geçmeyecek sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Ancak ilk etapta satın almamanızı tavsiye etmiyoruz. Öncelikle piyasada beğendiğiniz mobilyaların fiyatlarını not etmeli, hangisini daha çok beğendiğinizi ve bütçenize hangisinin daha uygun olduğuna, eve gelince, karar vermelisiniz. Çünkü mağaza gezme işinde fiziksel olarak yorulacağınızdan, kendinizi, attığınız son mobilyacıda “ne olursa alalım bitsin” psikolojisine bürünerek, pişman olacağınız bir alışveriş yapmış olarak bulabilirsiniz.
Tüm bu bahsettiğimiz evinize, zevkinize göre mobilya bulma seçeneklerinin yanında zamanı olanlar için farklı bir seçenek daha bulunuyor. Mobilyanızı kendi zevkinize göre yaptırmak. Bu biraz zahmetli ve zaman alan bir seçim olmasına karşın neredeyse %100’lük memnuniyeti garantiliyor diyebiliriz. Eğer maddi durumunuz da bu konuda sizi çok sıkıntıya sokmayacaksa bunu tercih edebilirsiniz. Hemen hemen her şehirde mobilyacılar çarşısı, mobilyacılar sitesi gibi isimler altında mobilya imalatçılarının bulunduğu yerler bulunur. Piyasayı ve interneti gezmenize karşın hala içinize sinen bir şey bulamadıysanız bu yöntemi tercih edebilirsiniz. Çeşitli dekorasyon dergilerinden, internetten beğenebileceğiniz ya da aklınızda bulunan modeli alıp bu imalatçılara gidebilirsiniz. Mobilya imalatçılarına istediğiniz mobilyanın fotoğrafını gösterebilir ya da tarif edebilirsiniz. Hatta imalatçıların farklı tasarılarına bakıp onlardan da sipariş verebilirsiniz. Kumaşını, rengini, koltuğun içine konulacak yumuşak maddeyi ve mobilyanın ağaç türünü bile gönlünüzce seçebilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu sipariş hazır mobilyalar gibi hemen elinize ulaşmayabilir ya da ödeme koşulları pek çok perakende satan mağaza gibi çok taksitli olmayabilir. Fakat işçiliği düzgün bir imalatçıda istediğiniz her ayrıntıyı, istediğiniz her boyutta yaptırabilmenin özgürlüğünü yaşayacağınız garantidir.
Evlilik zor ama dünyada insanı en mutlu ve huzurlu eden müessesedir. Kendisi zor olduğu gibi hazırlığı da oldukça zorlamaktadır. Her zorluğun bir güzelliği olduğu gibi evlilikte de hazırlıkların bitiminden itibaren artık keyif çatma zamanı gelmiş olacaktır. Tüm bu hazırlık sürecinde yukarıda bahsettiğimiz yollardan size uygun olanını tercih ederseniz, pek çok zorluğu rahatlıkla atlatırsınız. Mutluluklar dileriz.