Nişan, uzun evlilik maratonunda kız isteme seremonisinden sonra gerçekleştirilen bir adetimizdir. Kelime anlamı işaret olan nişan, evlenmek üzere çiftin birbirine söz vermesi anlamına da gelir.
Evlilik yolundaki en önemli mihenk taşı olma özelliğine sahip nişan töreni, aynı zamanda iki ailenin yakınlaşması ve ailelerin çiftlerin ilişkisine bakışı açısından da önemlidir.
Nişan adetleri nelerdir ve nişan için nasıl bir hazırlık yapılmalıdır?
Nişan adetleri nişan alışverişiyle başlar. Nişan töreninin olduğu gün verilmek maksadıyla gelin ve damat bohçaları oluşturulur. Bu bohçalarda genellikle erkek ve kadın için bakım ürünleri, evde kullanacakları havlu, pijama ve terlik gibi ürünler olur. Damat adayının bohçasını kız tarafı, gelin adayının bohçasını ise erkek tarafı yapar. Alışverişi istek ve arzulara göre gelin ve damat adaylarının kendileri de yapabilir. Böylece alışveriş daha isteğe odaklı gerçekleştirilebilir. Nişan adetlerinin en keyifli anı nişanda takılacak yüzüklere karar verilme anıdır. Şüphesiz, nişanı en anlamı kılan ritüel alyansların seçilmesidir. Alyans seçimi yine bohça hazırlığı gibi karşı tarafın isteklerine göre seçilir. Alyansın içine nişan tarihiniz ve müstakbel eşinizin adı veya baş harfi de yazdırılabilir. Aynı tip alyans alınacağı için iki tarafın yüzükler üstüne hemfikir olması şart, bu yüzden yüzükler beraberce istişare edilerek alınmalıdır. Neyse ki artık aynı model yüzük erkek ve bayana göre ayrı ayrı kişiselleştirilebiliyor. Bayanın alyansı daha taşlıyken, erkeğin alyansı daha sade oluyor.
Nişan töreni kız tarafının yaptığı ve maddi yükü üstlendiği bir merasimdir. Kimi aileler dışarıda, otel salonlarında veya açık havada yapmayı tercih ederken kimi aileler ise kendi evlerinde yapmayı tercih ederler. Nişan adetlerinde törenin nerede yapılacağı ile ilgili bağlayıcı bir kuralı yoktur. Yakın akrabalar ve çiftin yakın dostları bu törene iştirak ederler. Yine tercihe göre davetiyeler hazırlanıp, davetlilere gönderilebilir. Nitekim bu davetiyeler de ileride hatırlanacak güzel anılar olarak muhafaza edilebilir. Nişan töreninde gelin adayı mekan ve mevsime göre canlı renkli elbiseler tercih etmelidir. Düğünde beyaz giyileceğinden burada beyaz renk elbise kullanılmamalıdır. Damat adayı da şık bir takım elbise giyerek törene katılmalıdır.
Yüzükler gümüş tepsi üzerinde kırmızı kurdele ile birbirine bağlı bir şekilde gelir. Yurt dışında daha çok görülen “nişan yastığı” adeti bizim nişan törenlerimizde görülmeye başlamıştır. Bu durumda nişan yüzükleri nişan yastığı ile beraber de gelebilir. Nişan yüzüklerini takacak olan aile büyüğü yüzükleri çiftlerin parmaklarına geçirirken, günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yapar. Dualarını ve gelecek temennilerini gençlere ileterek yüzüklerini takar. Yüzük merasiminden sonra ise kız ve erkek aileleri çiftlere hediyelerini verirler. Nişan adetlerinin en önemlilerinden biri de gelin ve damat adaylarına alınmış özel hediyelerdir. Genellikle erkek annesi tarafından seçilen bilezik, kolye gibi takı setleri geline hediye edilir. Kız tarafı ise genellikle şık bir saat alarak damada verirler. Bu en önemli anları ölümsüzleştirmek için isteğe göre profesyonel bir fotoğrafçı ile anlaşılabilir. Nitekim nişan fotoğrafları yıllar geçse bile hatırlanmak isteyen anılar olarak sizlerde kalacaktır.
Nişan töreni, düğün provası gibidir. Bir nevi mikro düğün organize edilir. Dışarıda organize edilen bir nişan töreni, sizlere düğününüz hakkında fikirler verebilir. Stresli olduğu düşünülen bu zamanlardan keyif almak ve ileride hatırlayacağınız güzel anılar olduğunu unutmadan yaşamak gerekir. Aceleye getirmemek ve sindire sindire yaşamak en güzelidir.