Hayatınızın geri kalanını mutlu bir şekilde beraber geçirmeyi planladığınız kişiyi buldunuz. Birbirinizi tanıdınız, beraber çok güzel zaman geçirdiniz. Aileleriniz tanıştı, kaynaştı. Sonunda sevgiliniz ile evlilik kararı aldınız. Düğün hazırlıklarını başlattınız. Hayatınızın belki en unutulmayacak günlerinden birini planlarken çiçeğinden balayına, gelinliğinden yatak odasına her ayrıntının kusursuz olmasını istiyorsunuz. Hayatınızın dönüm noktalarından biri olacak evliliğinizi gerçekleştirirken, birçok çift gibi sizin de finansal desteğe ihtiyacınız olabilir. O halde, bir tüketici kredisi çeşidi olan evlilik kredisiyle ilgili bilmeniz gerekenler var.
Evlilik kredisi sayesinde dünya evine girerken yapacağınız harcamaları karşılayabilir, ödemelerinizi sonradan uygun faizle yapabilirsiniz. Peki, vadesi ve miktarı isteğinize gore değişebilen evlilik kredisiyle ilgili bilmeniz gerekenler nelerdir?
Evlilik kredisiyle ilgili genel bilgiler verdiğimiz bir önceki yazımızın ardından, bu yazıda da konuyla ilgili daha tanımlayıcı noktalara değinmeye çalışacağız.
Evlilik kredisi nedir?
Vadesi ve miktarının değişkenlik gösterebildiğini belirttiğimiz evlilik kredisi temelde bir çeşit bireysel tüketici kredisidir. En bilindik türleri konut kredisi, taşıt kredisi veya temel ihtiyaç kredisi olarak bilinen kredi, bankalar ile banka müşterileri arasındaki bir çeşit finansal anlaşma olup günümüzde bankanın müşteriye yüklü bir miktarda borç vermesi, karşılığında da gelecekte müşteriden bir ya da birden fazla seferde ödeme yoluyla bu borcu geri alması şeklinde gerçekleşir.
Peki, evlilik kredisiyle ilgili bilmeniz gerekenler hangileri? Bahsi geçen geleneksel kredi çeşitlerinin yanında evlilik kredisi, evlilik hazırlığındaki ya da yeni evlenmiş çiftlere sunulan bir finansal bir üründür. Evlilik yolundaki çiftler, nişan, düğün, balayı derken çok çeşitli, yüksek ve bazen de beklenmedik masraflar ile karşı karşıya kalıyor. Evlilik kredisi ise uygun koşullar sağlandığında çiftlere bu önemli yolculukta bankalarca tanınan finansal bir araç diyebiliriz. Evlilik kredisi özetle, evlilik ve düğün masraflarının karşılanması için bankalarca kullandırılan bir tür bireysel tüketici kredisidir.
Uzun vadeli evlilik kredisi alabilir miyiz?
Öncelikle, evlilik kredileri bankaların belirlediği tutarlarda, müşteri temsilcilerinin yönlendirmeleri ve çiftlerin finansal durumunun el verdiği ölçüde sağlanıyor. Gelirinizi beyan eden mesleki ve diğer birtakım belgeler ile evliliğinizi veya evlilik başvurunuzu tescillendiren yasal belgeler ile çiftler farklı vadelerde kredi talebinde bulunabiliyor. Bankadan bankaya göre değişen özelliklere sahip bu krediler, kimi durumlarda kısa vadelerde, kimi anlaşmalarda ise 60 aya dek uzanan vadelerde kullanılabilir.
Bankalar böylesi uzun vadeli kredileri, müşterilerin sürdürmekte olduğu meslek ve kazanç durumuna göre de vermektedir. Örneğin, evlilik kredileri sadece 12 aylık bir süre için yeni çiftlere sağlanabildiği gibi, 36 ay gibi ortalama vadeli bir şekilde veya 5 yıla uzayan uzun müddetli seçenekler olarak sunulabiliyor. Bu anlamda düğün telaşındaki eş adayları, daha kısa sürede ve dolayısıyla daha yüksek tutarlarda geri ödemeler ile daha uzun süreli fakat görece daha düşük taksitler arasında seçim yapmak durumundalar. Ancak uzun ya da kısa vadeli evlilik kredileri, sevgililere her şeyden önce evliliklerinin başlangıcındaki benzersiz kutlamalar için yapacakları harcamalarda destek sağlıyor.
Evlilik Kredisi Almak Zor Mudur?
Hayır, evlilik kredisi almak zor değildir. Genellikle kefil şartı aranmayan bu kredileri almak için talep edilen belgeler de kolayca edinilebilecek tür belgelerdir. Ancak evlilik kredisi alma şartları hakkında şunları söyleyebiliriz. Genel anlamıyla kredileri teminatlı ve teminatsız olarak inceleyebileceğimiz gibi, evlilik kredilerinde de bazı bankaların kredinin ödenememesi veya geç ödenmesi riskine karşın kefil sistemi ile bu borcu kullandırdığını biliyoruz. Bunun yanında, krediye başvururken, bir kurumda çalışan iseniz, maaş durumunuzu gösterir gelir belgesi, serbest meslek erbabı iseniz vergi levhası fotokopisi, emekli iseniz maaş cüzdanı örneği veya kira geliri var ise kontrat gibi ekonomik göstergeler ile ileride borcu kapatabileceğinizi kanıtlamanız gerekiyor. Ayrıca hangi bankaya hangi amaçla olursa olsun kredi için başvururken sizden istenmesi muhtemel belgeleri de sunmanız isteniyor. Birçok kredi çeşidinde müşterilerin karşısına çıkan bu prosedürler, evlilik kredisi almak isteyen çiftlerin de rahatlıkla halledebileceği belgeler olup çiftler bu beyanların ardından bütçelerini rahatlatacak ve evliliğe giden süreci finansal anlamda kolaylaştıracak evlilik kredilerine kavuşabiliyorlar.
Krediyi geri ödeme süreci, yeni evli çiftleri çok zorluyor mu?
Düğün hazırlıkları devam ediyor, balayı planlarınızı yapıyorsunuz, yeni evinizi döşüyorsunuz. Size uygun gelen bir bankaya başvurdunuz. Bahsi geçen gerekli belgeleri gösterdiniz, evlilik kredinizi aldınız. Sonunda o uzun süredir hayalini kurduğunuz gelinliğiniz, damatlığınız, akıllardan silinmeyecek düğün kutlamanız, yeni eviniz ve bekarlıktan evliliğe geçerken eşiniz ile yapacağınız o güzel balayı için gerekli finansmana sahipsiniz.
Peki, bankadan borcu aldıktan sonra ve ödemeler başlayınca evlilik kredisiyle ilgili bilmeniz gerekenler nelerdir? Tahmin edeceğiniz gibi, krediyi kullanmadan önce sağlanan ekonomik şartlar sonradan yeni çiftlerin borçlarını kapatmaları adına aranan koşullar ve zaten bankalarca krediyi alan eşin veya eşlerin ödeme potansiyeline göre belirleniyor. Kutlamalarınız bitip tam anlamıyla çalışma hayatına döndüğünüzde önceden müşteri temsilcinizle beraber belirlediğiniz taksit ödemelerini yapmaya başlıyorsunuz.
Geliriniz ve evlilik sonrası genel harcamalarınız beklenen ölçülerde seyrettiği takdirde, size uygun belirlenmiş kredileri zorlanmadan ve planlı bir şekilde ödeyebilirsiniz. Elbette kredi alırken herkesin ayağını yorganına göre uzatmasında fayda var. Ancak bahsedildiği gibi en başında bankadaki müşteri temsilcinizle görüşüp sizin için en uygun ödeme seçeneklerine karar vererek, böyle bir kredi almanız mümkün. Örneğin; birçok banka, krediyi aldıktan sonraki ilk üç ay geri ödemesiz taksitlendirme gibi kolaylıklar sağlamaktadır. Ayrıca istendiği takdirde, taksitlerin tarihlerini beklemeden toplu bir ödeme yaparak kredi borcunun kapatılması da mümkündür. Başka bir deyişle, diyelim ki borcunuzu periyodik olarak ödüyorsunuz ve zaman içinde borç yükümlülüğünüz gittikçe azalıyor. Ancak geri kalan kredi borcunu kapatacak miktarda yüklü bir birikiminiz oluştuğu takdirde aldığınız evlilik kredisini bir seferde kapatmanız da mümkün. Bu durumda, evlilik kredisiyle ilgili bilmeniz gerekenler arasında, yeni hayatınızın başlangıcında ihtiyacını duyduğunuz krediyi aylık ödemeler yerine balon ödeme adı verilen tek seferlik bir meblağ ile de kapatabiliyor olmanız. Bir anlamda, krediyi ödeme sürecinin nasıl şekilleneceği yeni çiftlerin isteklerine bağlı. Bazı bankalar, evlilik kredisi çekmiş çiftlere yılda bir defaya mahsus olmak üzere krediyi aksatma hakkı da vermekte.
Yeni bir uygulama olan devlet destekli evlilik kredisi de gecikmeli ve düşük faizli ya da bazı durumlarda faizsiz kredi çeşididir. Evlilik aşamasında olan genç çiftleri ekonomik olarak rahatlatmak adına tasarlanmış bir ürün olan bu evlilik kredisi çeşidi bankacılık sistemi üzerinden devlet desteğiyle beraber verilmektedir.
Evlilik kredisi için başvuru yaptıktan sonra çok bekler miyim?
Evlilik kredisi hakkında bir diğer önemli nokta ise bankanıza başvurunuzu yaptıktan sonra kredinizi almak için ne kadar beklemeniz gerektiği. Düğün, balayı yaklaşır harcamalarınız artarken, kredi çekmeye karar verdiniz. Kredi için başvurdunuz. Peki, bir an once kredinizi kullanmak için çok bekleyecek misiniz? Hayır, evlilik kredisi başvurunuz sırasında belgelerinizi eksiksiz şekilde teslim ederseniz, 1 – 2 gün içerisinde tüm işlemler hallolacak ve kredi elinize ulaşacaktır. Birçok banka şubelerden, telefonla veya internet bankacılığı üzerinden başvuru kabul edebiliyor ve kredi ihtiyacınız en kısa zamanda karşılanmaya çalışılıyor.