Bir düğünün odak noktası, her ne kadar gelinin saçı, gelinliği, ayakkabıları, makyajı olarak görülse de, damatlar da güzel ve bakımlı görünmek için bir o kadar uğraşır. Damadın giydiği smokin ve ayakkabıların yanı sıra, saçının nasıl göründüğü de bir o kadar önemlidir. Damat traşı, güzel görünmenin kilit noktası olmasının dışında birçok geleneği de içinde barındırır. Bu yazıda damat traşı ve geleneklerinden bahsedeceğiz.
Düğün günü, gelin kuaföre gidip gelin saçı yaptırırken, damat da berberde damat traşı olur. Günümüzde damat traşı için lüks kuaförler tercih edilse de, geleneksel damat traşı köy ya da mahalle berberi tarafından yapılır. Ayrıca, berberin tanıdık olması, berberin saçınızı daha iyi tanımasına ve saçınıza en uygun kesimi yapmasına olanak sağlayacaktır.
Geleneksel Damat Traşı
Geleneksel damat traşını işinde uzman berberler kahvehanelerde yapardı. Kahvehanelerin bazı dönemlerde yasaklanması ile bu berberler dış mekanlarda da traş yapmak zorunda kaldılar. Bu berberler dışında seyyar berberler de dolaşmaktaydı. Seyyar berberler ise traşlarını dış mekanda bulabildikleri herhangi bir köşede yapmaktaydı.
Adete göre, traş için gereken traş önlüğü, “peşkir” denilen havlu benzeri el bezini ve traş tasını gelin bir bohça içinde damada yollardı. Traş önlüğü ve peşkir için ipek, keten gibi değerli kumaşlar kullanılır, traş tası ise, damadın çenesine oturacak şekilde boşluk bırakılarak yapılırdı.
Köy Berberinde Damat Traşı
Köy adetlerine göre ise damat traşı, damadın evinin kapısının önünde veya köy meydanında yapılır. Damat eğlenceler düzenlendikten sonra, coşkulu bir şekilde evinin önünde sandalyeye oturtulur ve berber traşa başlar. Traş esnasında, damadın kaşını, gözünü, tüm yüzünü kaplayacak şekilde köpük sürmek gibi şakalar yapılır. Kesmeyen bıçak veya balta ile sakalları kesmeye çalışıp “bıçak kesmiyor” diye şaka yaparak düğün sahibinden bahşiş istenir. Damat traşı, aslında damadın sabrının sınandığı, saatler süren bir ritüeldir. Damat da o mutlu gününde kimse ile ters düşmek istemediğinden, herkesin isteklerini yerine getirir. Tabii, iş balta ile sakal kesme seviyesine gelince, o durumda müdahale edilip istenilen bahşiş verilir. Traş bitince damat eğlenceler eşliğinde hamama götürülür ve bir başka gelenek olan damat hamamı yapılır.
Damat Traşı Önerileri
Bir köy veya kasabada yaşamıyor, dolayısıyla köy meydanında, köy berberine tıraş olamayacak olabilirsiniz. Ama size önerimiz, bu güzel geleneği yaşatmak adına, her zaman traş olduğunuz berberinize damat traşınızı olmanız. Bunun nedeni, hem sizin saçınızı daha iyi tanıdığından, daha iyi kesecek olmasıdır, hem de belki bahsettiğimiz gelenekleri size yaşatması için anlaşabilirsiniz. Damat traşını güzel yapan, traşın ne kadar lüks ve iyi bir kuaförde yapıldığı değil, geleneklerimizde olduğu gibi ne kadar eğlenceli olduğudur.