Gelin Alma Nasıl Yapılır ?

Gelin alma düğünlerimizin en güzel ve en duygusal anıdır. Gelin temsili olarak son kez baba evinden çıkar.

Kız beğenme, görücülük, dünür, söz kesme, nişan, düğün hazırlığı, çeyizler, kına gecesi derken sıra asıl düğün günü olarak da adlandırılan gelinin oğlan evine götürülmesine gelir. Baba evine veda edilen bu dakikalar düğün gününün en hüzünlü dakikalarıdır. Gelin adetlere göre baba evinden alınır, yeni hayatına başlayacağı evine geçer.

Düğünleri asıl güzel yapan adetlerden biri olan gelin alma  bazı yörelerde farklılık gösterse de genel olarak aynıdır. Akşama başlayacak olan düğün için herkes hazırlanmıştır. Damat tüm hazırlıklarını tamamlamış, araba süslenmiş, davulu zurnası hazır edilmiştir. Damat, ailesi ve yakınları ile birlikte konvoy eşliğinde kız evine gider.

Gelin evinin önüne gelindiği zaman herkes arabalardan iner. Müzik başlar. Düğün alayı eve doğru yönelir. Bu süreçte kız evi kızlarının kolay kolay alınmayacağını gösterir. Kız evine gelen damat ve yakınları içeri girmek için kapı parası verirler, diğer gelenler ise dışarıda bekler.

Gelin içeride son hazırlıklarını tamamlarken, dışarıda bekleyenler de davul zurna ya da müzik eşliğinde oynarlar. Eğer gelin almaya damat tarafı uzun yoldan geliyor ise yemek verilir.

Damat bütün zorlukları aştıktan sonra gelinin babasından izin ister ve sıra gelinin çıkartılmasına gelir. Baba ya da erkek kardeş kırmızı kuşağı üç kez gelinin beline dolar ve üçüncüsünde bağlanır. Gelin ailesi ile helalleşir.

Gelin evden çıkarılmadan oğlan tarafı kızın erkek kardeşine kapı parası öder.Yani damat elini cebine sokmadan gelini evden çıkartamaz.

Gelin evinden temsili olarak son kez çıkarken evine bereket getirsin diye, ayakkabısının içine para, buğday konulur. Şeker başından aşağı saçılır. Son zamanlarda ise bu karışımlar küçük keselere konularak gelinlere verilir. Söz dinleyen bir ev hanımı olsun diye de gelinin önünde çömlek kırılır ya da geline bardak verilip kırması istenilir. Bazı yörelerde ise gelinin geçeceği yola eşiyle evinde huzurlu ve uyumlu olsun diye bal dökülür ya da geline, damada ve kayın validesine birer kaşık yedirilir. Damat elma ya da narı yerde parçalar.

Düğün konvoyuna katılacak araçlar için tülbent ya da kırmızı örtü verilir.

Önce gelin sonra da damat arabaya biner ve gelin düğün için uğurlanır. Gelin alma merasimi de burada son bulur. Artık geriye yalnızca düğün eğlencesinin tadını çıkarmak kalır…

Düğünün İçin En Uygun Fiyatı Al! Kategori seçerek düğünün için arama yapmaya başla!