Gelin hamamı adeti Türk kültüründe çok köklü bir geçmişe sahiptir. Gelinler için hem bir eğlence hem de güzel bir anı niteliği taşıyan gelin hamamı kına gecesinden önce düzenleniyor. Gelinler için özel hazırlanmış bohçalar ile eski gelenekleri günümüzün modern dünyası ile birleştiriyor.

gelin-hamami-51

Türk kültüründe evlenme geleneklerinden bir tanesi gelin hamamı adetidir. Osmanlıdan bu yana süren gelin hamamı adeti son yıllarda düğün telaşı içinde ihmal edilse de çeşitli şekillerde halen sürdürülüyor. Gelin hamamının geleneksel amacı gelinin, damadın annesi ve akrabaları tarafından fiziksel açıdan görülmesidir. Günümüzde bu özelliğinden ziyade gelinin düğün öncesinde stresi atacağı yemekli bir eğlence özelliği taşıyor.

Peki, gelin hamamı gelenekleri nelerdir ve gelin hamamı nasıl düzenlenir? Bu tür bir organizasyon yapmadan önce ilk öneri şehirdeki hamamların araştırılması, iyi bir mekan bulunmasıdır. Genellikle on, on beş kişilik gruplar halinde, kına gecesinden önce düzenlenen gelin hamamına gelinin akrabaları, damadın annesi, halası ile gelinin arkadaşları katılırdı. Eskiden kızlar özel mendiller ile gelin hamamına çağrılırken günümüzde bu geçerli değil.

anitta-otel-22

Gelin hamamına gelinler süslenerek, takılarına takarak müzik eşliğinde gelirdi. Günümüzde eskisi kadar olmasa da makyajlı ve saçlar kuaförde yapılarak geliniyor. Eskiden damadın annesinin gelin için hamam takımı yaptırması bir adetti. Bu bohçada gelin için hazırlanmış sabun, peştamal, kese, hamam tası, özel havlular, maddi duruma göre özel yapılmış terlikler, kokular konurdu. Gelin damadın annesinin yanında soyunur bohçadaki bu kıyafetleri giyerdi.

Günümüzde de bu tür bohçalar hazırlanıyor, fakat eskisi kadar ayrıntılı değil. Ardından yıkanma faslına geçiliyor ve geline özel hazırlanmış bölümde geline kese ve köpüklü masaj yapılıyor.

110920145526

Gelinin hamama müzikle girmesi eski bir gelenektir ve günümüzde bunun için özel çalgı grupları çağrılıyor. Eski geleneklerden bir tanesi de bu esnada misafirlere şekerli kahve ikramıdır, günümüzde ise bu çok nadiren uygulanmaktadır. Yarım saat, bir saat süren yıkanma faslından sonra müzik eşliğinde gelin kırmızı duvağını giyerek kına faslına geçiyor. Kına faslı her gelin hamamında yapılan bir şey değildir, daha çok kına gecesinden önce geçici olarak veya kına gecesiyle gelin hamamını birleştirmek isteyenlerin tercih edebileceği bir durumdur. Ardından soğuk içeceklerin ve yiyeceklerin hazırlandığı özel kısımda müzik eşliğinde gelin arkadaşlarının eğleniyor. Eskiden bu kısımda gelin oynarken damadın annesi gelinin başından para saçar, çalgılara, tellağa bahşiş verirdi. Bu adet günümüzde geçerliğini korumuyor fakat gelenlere ikramda bulunarak, anı niteliğinde küçük hediye bohçaları veriliyor.

Görüldüğü gibi gelin hamamı geleneksel adetler ile modern zamanı birleştiren bir adet olmanın yanında birçok açıdan geçerliliğini korumaktadır. Fakat yemek, müzik gibi her ayrıntıyla uğraşmak istemiyorsanız size tavsiye hamamların ve büyük otellerin düzenlediği özel gelin hamamı organizasyonlardır. Müzik, yemek, hatta kullanılacak havludan sabuna kadar her şeyle ilgileniyorlar ve size de organizasyonun keyfini sürmek kalıyor.

Düğünün İçin En Uygun Fiyatı Al! Kategori seçerek düğünün için arama yapmaya başla!