Gelin saçı ve makyajı nasıl olmalıdır sorusunu Düğün Yardımcısı’nda yanıt buluyor. Hem gelin başı hem de gelin makyajı önerilerinin yer aldığı yazı, sezon trendlerine ve klasiklere yer veriyor.
Gelin saçı ve makyajı nasıl olmalıdır merakıyla düğün öncesi saç ve makyaj modeli arayışına giren gelin adayları en şık örnekleri yazımızda buluyor. Son yıllarda artan sadelik trendini en iyi yansıtancak gelin saçı ve makyajı çeşitlerinin yanı sıra, tesettür modeller, vintage stiller, saç ve makyaj uzmanlarının tavsiyeleri okurlara sunuluyor. Önerileri değerlendiren gelinler gelinliklerine en uygun seçimi tüm alternatifleri göz önüne alarak bulabiliyor.
Gelin Saçı Modelleri
Gelin başı olarak bilinen duvak takılabilen saç modelleri kuaförler tarafından özenli çalışmalar sonucu hazırlanıyor. Sıradan modellerden daha dayanıklı, daha şık olması beklenen düğün saçları ne yazık ki çoğu düğünde gelinleri bu basmakalıp tabire yakışırcasına abartılı, tek tip saç modelleriyle görmemize sebep oluyor. Düğününüz 80’ler temalı değilse, saç modelinizde abartıdan, aşırı kabarıklıktan ve “aşırı yapılı” havadan kaçınmanız uzmanlarca tavsiye ediliyor. Günümüzde tüm dünyadaki saç tasarımcıları ve kuaförler en iyi yapılmış saçın “yapılmış gibi durmayan” yani en doğal görünen saç olduğunda birleşiyor.
Düğününüzde saçınızın nasıl olacağına karar vermek için kuaförünüzü seçtikten sonra, muhakkak farklı modeller denemeniz, prova saçı almanız öneriliyor. Duvak tercihine göre modellerin belirlenmesi önem taşırken, gelinliğinizin tarzı da model konusundan belirleyici bir unsur oluyor. Kimi gelinliklerle açık bırakılmış lüle lüle bir saç kullanabilirken kimi gelinlikler için en doğru saç topuz olarak belirtiliyor. Gelinliğin dekolte alanı bu noktada önem taşıyor. Omuzları açık bir gelinlikte topuz zarafetin karşılığı olurken, askılı modeller açık saçlarla tamamlanabiliyor.
Son yıllarda ivme kazanan örgü modası gelin saç modelleri içinde de öne çıkıyor. Helenistik çağrışımlar yapan etnik modeller taç şeklinde örgüleri gelin başlarına taşıyor. Yapay saçların veya gelinin kendi saçının kullanılabildiği örgülere gelin saçı aksesuarları da eşlik edebiliyor. Saç zincirlerinin, incilerin, taçların ve mücevher başlıkların kullanıldığı örgüler hem açık saçların hem de topuzların vazgeçilmezi oluyor. Özellikle kulakları kepçe veya alnı geniş olan gelinlerin tercih ettiği perçem ve kaküller de örgülerle beraber kullanılabiliyor. Hem şık bir kamuflaj aracı hem de modern bir gelin başı yaratan saç tasarımları içine çiçekler de yerleştirilebiliyor. Yapay ve canlı çiçeklerin yer bulduğu gelin başlarında saç hacmine krepe desteği de yer alıyor. Kimi gelinler ise düz fönü gelin başında tercih ediyor. Ancak duvak kullanacak gelinlerin düz fönden kaçınılması öneriliyor. Saçın duvağı kaldırabilmesi adına dalgalı saçlar avantaj sağlarken, şapka veya taç kullanacak gelinler için düz fön de bir alternatif olabiliyor.
Gelin başı tesettür modelleri de kuaförlerin yenilikçi vizyonlarından besleniyor. Her sene farklı bir trendin görüldüğü tesettür gelin başlarında son yıllarda kumaşların farklı şekillerde katlanması ile yaratılan modeller beğeni kazanıyor. Işıltılı tokalar ve incilerle süslenen gelin başlarında genellikle beyaz renk eşarp tercih ediliyor. Beyaz sade bir eşarbın üzerine dantelden daha bol bir örtü sarıldığı da görülürken, dore ve lame işlemeler de gelin başlarında kendilerine yer buluyor.
Vintage gelinlikleri tercih eden kadınların stillerini ise döneme ait saç modelleri tamamlıyor. Romantizmin zirvede olduğu 1940’lı yıllardan ilham alan gelinler saçlarında S dalga veya vak tercih edebiliyor. Hacimli ve uzun süre bozulmadan durabilen vak bu özelliği ile gelin başlarının sevilen modelleri arasında sayılabiliyor. Vak saçlara fileler, küçük şapkalar eşlik edebiliyor. 50’li yılların gelinleri ise kısa kaküller, tepede topuzlar, pin up saçlarla bu özel günde retro bir rüzgar estirebiliyor.
Gelin Makyajı Modelleri
Sime ve yaldıza bulanmış bir gelinin günümüzde çok ideal bir görüntü olmadığı biliniyor. Sadeleşmenin moda olduğu milenyumda makyaj uzmanları gölge makyajın, toprak tonlarının makyaj için ideal olduğunu söylüyor. Yıllarca saklanacak ve anı olarak gösterilecek fotoğrafların çekildiği o günde, bugün trend olan ama ileride komik addedilecek makyaj denemelerinden kaçınılması öneriliyor. Saç konusunda olduğu gibi, gelin makyajında da deneyerek, üzerinde defalarca çalışılarak ideali bulunabiliyor. Ten rengine uygun olacak en doğru renkler ve en kaliteli ürünler kullanılarak ehil eller tarafından yapılmış bir makyajla tüm ışıltını ortaya çıkarılabiliyor. Düğün günlerinde akmaya dayanıklı sahne makyajı ürünleri make up artistler tarafından tercih ediliyor. Özellikle yaz gelinlerinin terleme ve parlamaya karşı makyaj esnasında uygun ürün seçimi ile önlem alması tavsiye ediliyor.
Eyelinerın gözde olduğu gelin göz makyajı modelleri göz pınarında ince bir ışıltıyla tamamlanabiliyor. Takma kirpiklerin yoğun kullanıldığı gelin makyajlarında yapay duran tek kirpiktense tel tel takılan ince kirpiklerin kullanılması gerektiğinin altı çiziliyor. Göz rengine göre, kahverengi, şeftali tonları, griler ve toprak renklerinin tercih edildiği göz makyajında hem mat hem de parlak farlar gelinin tercihine göre kullanılabiliyor. Kaşlar kaş farı veya kalemi ile doldurulabiliyor. Göz kapağı düşük olan gelinler kuyruklu eye liner tercih ederken, göz kapatıcısı kullandıktan sonra şeffaf da olsa bir far veya pudra uygulaması yapılması önem taşıyor. Bu sayede göz kapağında birikme önleniyor. Ayrıca göz kalemi sürülecekse aydından kirpik altına ince bir fark geçilmesi gece boyunca kalemin akmamasını ve dağılmamasını sağlıyor.
Gelinler yüz makyajında iyi bir nemlendirme sonrası için makyaj dayanıklılığı adına muhakkak baz kullanıyor. Bazın üstüne sırayla fondöten, gerekiyorsa bölgesel kapatıcı ve pudra uygulanan cilde kontürleme yapılıyor. Yüz hatlarını belirginleştiren işlem için bronzerlar tercih edilirken yüz kusurları da inceltilebiliyor. Çene altına, elmacık kemikleri altına, alın kenarlarına, burun çevresine uygulanabilen gölgeler sonrası istenen renkte bir allıkla yanaklara renk veriliyor. Yüz makyajında da mat ve parlak seçenekler zevke göre kullanılabilirken, high lighter adı verilen aydınlatıcılar da makyajı daha görkemli hale getiriyor. Yüzün bazı bölgelerine (Kaş ve şakak etrafı C şeklindeki alana, burun üstüne ve çeneye) uygulanabilen aydınlatıcı hafif ıslak görüntü ile makyajı ağırlaştırmadan daha çekici hale getiriyor.
Son yıllarda gelin makyajlarında ruj olarak nude tonlar kullanılıyor. Doğala ve sadeleşmeye gidilen makyaj modasında turuncu ve pembeye çalan dudak rengindeki alternatifler gelinlerin sade şıklığını tamamlıyor. Çok hafif göz makyajı yapıldığı durumlarda kırmızı rujlar da sürülebilirken, sürekli tazeleme gereksinimi nedeniyle kırmızı ruj pek önerilmiyor. Rujun dudakta daha kalıcı ve mat görünmesi için sürüldükten sonra üstüne şeffaf pudra sürülebiliyor. Rujun hatlarının net olması adına dudak çevresi ruj rengindeki bir kalemle geçilirken, ruj sürülmeden önce dudağın da nemlendiriciler vasıtasıyla neme doyması önem arz ediyor. Gelin makyajı nasıl olmalı diye soranların bir diğer sorusu ise rujun mat mı parlak mı seçilmesi oluyor. Günümüz makyaj trendlerinde mat rujlar öne çıkıyor. Nude renk ve mat bir ruj sade bir gelin makyajının olmazsa olmazı sayılıyor.
Sizi güzel ve özel bir gelin yapacak olan, tüm heyecanınıza ve hatta stresinize rağmen tüm gece boyunca yüzünüzden eksik etmemeniz gereken kocaman bir gülümseme, en güzel gelin makyajı olarak tanımlanıyor.