Gelinin Beline Takılan Kırmızı Kurdele Ne Anlama Gelir?

0 Bildiğiniz gibi toplumlarda birlik ve beraberliği kuvvetlendiren gelenek ve göreneklerin varlığı, toplumların kültürlerini yansıtan unsurlardır. Bu gelenek ve görenekler, onlarca hatta yüzlerce yılda oluşmuş yazılı olmayan, insanların nesilden nesile taşıdıkları olaylardır. Kimse onları yapılması için zorlamamasına rağmen yine de günümüze kadar sürdürülmüş pek çok adetimiz, gelenek ve göreneklerimiz mevcuttur. İşte düğünlerde gelinin beline bağlanan kırmızı kurdele geleneğimiz de böylesine bir düğün geleneğimizdir. Duygusal dakikaların yaşanmasına sebep olan, kız babaları için daha da zor dakikaları içeren bir törendir. Peki ne anlama gelir bu kırmızı kurdele, hiç düşündünüz mü?

kurdela

Kırmızı kurdele, gelin baba evinden ayrılmadan önce gelinin babası veya ağabeyi tarafından, gelinin beline bağlanır. Kimi kaynaklarda gelinin beline kırmızı kurdele bağlanırken salavat ve tekbir getirileceği ve beline iki defa sarılıp üçüncüde bağlanacağı söylenmektedir. Bele takılan bu kırmızı kurdelenin bekaret ve gayreti temsil ettiği bilinmektedir. Zaten Orta Anadolu’da bu kuşağa özellikle “gayret kuşağı” da denilmektedir. Gayret kuşağı denilmesinin sebebi, evliliğinde gelinin gayretli ve kudretli olması için, ailesinin gelişimini sağlaması ve evinde güçlü olması içindir. Bu şekilde nesiller boyu aktarılarak günümüze kadar ulaşan bir geleneğimizdir.

Peki neden kırmızı renk kullanılır da başka renkler kullanılmaz? Gelinin beline bağlanan kurdelenin renginin kırmızı olmasından dolayı gayretli ve kudretli olmayı temsil etmesinin yanında bakireliği de temsil edebileceği düşünülür. Gelinin babasının kırmızı kurdeleyi kızının beline bağlamasının anlamı, bekareti simgelediği ve gelinin namusundan artık kocasının sorumlu olduğunu bildirmesidir. Yine de bele kırmızı kurdele bağlama geleneği bir Türk geleneği olduğu için yöresel olarak farklılıklar içermektedir. Hatta Orta Asya Türk devletlerinde bile farklılıklar gösterdiği görülür.

Uzun yıllardan beri sürdürülen, düğünlerde bele kırmızı kurdele bağlama geleneğinin ilk olarak ne zaman çıktığı bilinmediğinden dolayı bu bilgiler farklılıklar göstermektedir. Ancak yine de genel olarak bu geleneğin anlamı bellidir. Eski bir gelenek olmasından dolayı da hemen her düğünde karşımıza çıkar. Kimi zaman hüzünlü bir mutlulukla, kimi zamansa zor dakikaları içeren, gelinin baba evinden çıkması bu şekilde büyük bir törene dönüşür. Gelinin baba ocağından uçuşunun, artık kendi ailesini kuracağının ve orada yaşayacağının bir göstergesidir. Bu tip geleneklerimizin olması kültürümüzün zenginliğini göstermektedir. Bu tür gelenekler düğünlerinize duygu ve ayrıca zenginlik katacaktır.

Düğünün İçin En Uygun Fiyatı Al! Kategori seçerek düğünün için arama yapmaya başla!