Gelinlik nasil saklanir sorusu Düğün Yardımcısı vasıtasıyla yanıt buluyor. Düğüne kadar düğünden saklama yöntemleri yazıda gelin adaylarına sunuluyor.
Düğüne kadar gözünüz gibi bakmanız gereken, düğünden sonra ise anısını yaşatmasını istediğiniz gelinlik nasil saklanmali sorusu yanıt buluyor.
Gelinlik binlerce hayalle alınan, hayatınızın en önemli gününde giydiğiniz giysi… O güne, düğün gününe dair her parçasında mutluluk barındıracak bir anı taşıyan kıyafet, uygun koşullar sağlandığında uzun süre sorunsuz saklanabiliyor. Gelinliğin saklanması için ince detaylara geçmeden önce genel başlıklardan bahsedilebiliyor. Çok sıcak veya çok soğukta bulundurulmaması önerilen gelinliklerin, örgülerinin esnekliğini kaybetmemesi adına oda sıcaklığı ideal addediliyor. Rutubetli ortamlar da gelinlik için uygun sayılmıyor. Kapalı alanlarda, nemden yoksun dolap ve odalarda muhafaza edilen gelinlikler çok daha uzun süre sağlıkla korunabiliyor. Gelinliğin zarar görmemesi için tozdan uzak alanların tercih edilmesi de not düşülüyor. Toz zamanla gelinliği yıpratarak giyilemeyecek hale gelmesine ve lekelenmesine neden olabiliyor. Doğru saklama koşulları içinde nem, toz, yüksek veya çok düşük ısı ve direkt güneş ışığı yer almıyor. Güve ve tahta kurusu bulundurabilecek eski dolaplar ve sandıklar da gelinlik için uygun görülmüyor. İçi renkli boyalarla boyanan dolapların ve kolay renk veren koyu renkli kıyafetlerin de gelinlikten uzak tutulması öneriliyor. Gelin çiçeği ve canlı çiçek tacının da saklama sırasında gelinliğe renk verebileceği düşünülerek ayrı yerlerde muhafaza edilebileceği belirtiliyor.
Düğünden önce gelinlik nasıl saklanır ?
Düğünden önce, hazırlık aşamasında gelinliğin en garantili saklanma adresi gelinlik firması oluyor. Eğer özel dikim bir gelinlik alınacaksa hazırlık süresince gelinliği taşımak yerine, dikim evinde bırakmak en iyi yol oluyor. Yolda gidip getirirken oluşacak zararların sıfırlandığı süreç, genellikle 4 ile 6 ay arasında değişiyor. Firma gelinliği son provasına kadar özenle saklarken, işlemler bittiğinde geline teslim ediliyor. Güvenli kılıfında sunulan gelinlik, kırışmaması için özel ütü spreyleri ile korunabiliyor. Ürünün doğru saklanması adına teslimat sırasında geniş bir kutu da tercih edilebiliyor.
Hazır giyim ürünü bir gelinlik alındıysa hazırlık süreci 4 – 6 aydan 1 – 2 aya kadar iniyor. Bedene göre tadilatların yapıldığı süreçte terziler de gelinlikleri muhafaza edebiliyor. Gelinlerin ani diyetlerle kilo değişimi yaşadığı düşünüldüğünde terzide duran gelinliğin son ana kadar revize edilebileceği hatırlatılıyor. Bu anlamda avantaj sunan terziler, “gelinlik nasıl muhafaza edilir?” sorusuna da kolay bir yanıt veriyor.
“Gelinlik düğüne kadar nasıl saklanır?” sorusunun yanıtı kimi zaman da evde olabiliyor. Düğünden önce gelinliği evde saklamak isteyen gelinler de bulunuyor. Özenle seçtiği gelinliği gözünün önünden ayırmak istemeyen gelinlerin seçimi olan yöntem daha fazla önem gerektiriyor. Gelinliğin evde kırışmaması ve temiz kalması adına yüksek bir yere asılması tavsiye ediliyor. Elbise kılıfı kullanıldığı durumlarda kılıfın hava alan bir alternatif olması gerekiyor. Narin dantellerin, payet ve incilerin olduğu gelinliklerin daha dikkatli kılıflanması öneriliyor. Gelinliğin süslemelerinin bozulmaması adına kılıfın kıyafete baskı yapmaması tavsiye ediliyor. Kılıfın organik malzemeden, pamuklu kumaşlardan veya selülözden yapılmış olması sentetiklerden daha sağlıklı saklama koşulları sağlıyor.
Düğün günü gelinlik nasıl saklanır ?
Düğün günü gelin sabahın erken saatlerinde kuaföre gidiyor. Önceden provası alınan saç ve makyajın yapıldığı sürecin ardından gelinlik kuaföre getirilebiliyor. O zamana kadar gelinliğin moda evinde, terzide veya evde saklanması uygun olabiliyor. Gelinin yakınlarından birinin getirmesinin uygun olduğu gelinliğin, gelin kuafördeyken arabada beklemesi kırışmasına neden olabiliyor. Risk alınmaması adına gelinliğin sonradan getirilmesi ve kuaförde giyilmesi öneriliyor. Gelinlerin saç ve makyajın ardından evlerine dönerek veya kuaför ve terzilerine uğrayarak giyindiklerine de rastlanabiliyor. Gelinliğin tek başına giyilmesinin oldukça zor olması nedeniyle moda evi ve terzilerdeki uzmanların yardımı işi kolaylaştırıyor. Gelinlik giyildikten sonra gelinin uzun süre oturmaması kırışıklık için önlem olarak verilen tavsiyeler arasında yer alıyor.
Gelinliğin düğünde çok fazla lekelenmemesi elbette önem taşıyor ancak gelinin bu konuda kendini rahatsız hissetmesi özel güne gölge düşürebiliyor. Gelinlik gönül rahatlığı ile düğünde giyildikten sonra havalandırma ile işe başlanıyor.
Düğün sonrası genç kızların gelinliği nasıl saklanır ?
Düğün öncesi muhafaza kadar, düğün sonrası gelinliğin saklanması da önem arz ediyor. İlk yapılması gereken işlem gelinliğin temizlenmesi oluyor. Kuru temizleme gelinliğin saklanması için hazırlanmasına yardımcı oluyor. Gelinliğin eteğindeki toprak ve çamur lekelerinin yanı sıra özellikle kır düğünlerinde oluşan çimen lekesine de çözüm üreten temizlik işlemi için kuru temizleme işlenin bir an önce gerçekleşmesi önem arz ediyor. İşlemi yapılacak firmanın düğünden önce belirlenmesi tavsiye edilirken düğünden sonraki gün de, lekeler yerleşmeden gelinliğin teslim edilmesi öneriliyor. Kuru temizleyicilerin seçimi için tecrübelerinin sorulması gerektiğinin altı çiziliyor. Senede gelinlikçinin kaç gelinlik temizleme işlemi gerçekleştirdiği, hangi temizlik maddelerini hangi sürelerde kullandığı, manüel mi otomatik mi temizleme yaptıkları, olası hasarlar konusunda nasıl bir telafi öngördükleri sorulabiliyor. Arkadaşlarınızın kullandığı ve referans olduğu firmaların seçiminin öncelenmesi önerilirken, gelinlik konusunda uzman temizlikçilerin seçilmesi hassas kumaşların zarar görmemesini garantiliyor, riski en aza indiriyor. Konuda gelinlikçilerin ve terzilerin de tavsiyeleri dikkate alınıyor.
Temizlik sonra gelinliklerin özel kutularda saklanması tavsiye ediliyor. Gelinlik kutuları asitsiz, nemsiz olan özel malzemelerden yapılırken müzelerdeki arşiv kutuları gelinlik için kullanılabiliyor. Gelinlik kutuları bu isimle aranarak da satın alınabiliyor. Düğün öncesinde kullanılan, hava alan ve organik malzemeden yapılan kılıflar düğün sonrasında da kullanıcılara yardımcı oluyor. Kılıf ve kutu kullanımında gelinliğin ara ara havalandırılması şart koşuluyor. Sandıklarda depolanan gelinliklerin güvelenebildiği ve sarı leke olduğu bilinirken, havalandırılmayan kutu ve kılıflarda da aynı sorunların yaşanabildiğinin altı çiziliyor. Havalandırma alanı bulunan kılıf ve kutuların güneş ılığı almaması önem arz ediyor. Güneş ışığı kumaşa zarar verebilirken, saklama materyallerinde yer alan şeffaf bölmelerin bu riske karşı kapatılması gerekiyor. Güneş ışığı zamanla gelinliği sarartabiliyor. Evde kılıf olmaması halinde beyaz bir çarşaf saklama işlemini gerçekleştirebiliyor.
Gelinliğin uzun süre asılı kalması yer çekimi ve kılıfın basıncından ötürü omuz ve yaka kısımlarını yıpratabiliyor. Bu nedenle gelinlik evde nasıl saklanır diye düşünülürken asılması alternatif yanıtlar arasında yer almıyor. Gelinliğin kutunun içine serilerek yerleştirilmesi, elbise askısına konulduktan sonra yatay konumda yerleştirilmesi gerektiği ifade ediliyor.
Gelinlik aksesuarları nasıl saklanıyor?
Gelinliğin eldiven, duvak, taç gibi aksesuarları da saklanmadan önce temizleniyor. Üzerinde yıkama talimatı bulunan veya dikim evince önerilerin alındığı aksesuarlar evde veya uzman ellerde temizleniyor. İyice kuruduktan sonra ütülenerek saklanmaya hazır hale geliyor. Gelinlik kutusu duvak ve aksesuarlara da ev sahipliği yapabiliyor. Gümüş veya altın taçlar kuyumcular tarafından temizlenerek muhafaza edilmek için kaldırılıyor. Canlı çiçeklerden yapılmış taçlar ve gelin çiçekleri üstüne saç spreyi sıkılarak duvara ters olarak asılıyor. Bu işlem çiçeklerin çürümeden kurumasına yardımcı oluyor. Kurumanın ardından yıllar boyunca saklama işlemi güvenle gerçekleştiriliyor.
Gelinliğini çocuklarının hatta torunlarının giymesini isteyen kadınların hayalini gerçekleştiren doğru saklama yöntemleri düğün yardımcı tarafından gelin adaylarına ve gelinlere sunuluyor.