Evliliğe yapılan yolcukta tüm gelinlerin ortak isteği, unutulmaz bir kına gecesi yapmaktır. Çünkü bu olay düğün için, baba evinden ayrılmak için bir nevi ilk adımdır. Evlenecek olan kızın; ailesi yakınları ve arkadaşları ile kadın kadına geçireceği bu son gece, asıl düğün günü olarak da bilinen gelin alma gününden bir gün önceye rastlamaktadır. ”Hem ağlarım hem giderim” sözünün doruklarda yaşandığı bu gecede gelinin gözyaşı dökmesi, bir gelenek haline gelmiştir. Bu sebeple kına gecesi müzikleri de çoğunlukla gelini ağlatmaya yönelik duygu yüklü şarkılardan oluşur.
Kına gecesi, ailenin biricik kızının evine veda ettiği, evde geçireceği son gecede yapılır. Bu geceye el kınası, has kınası, gelini kınaya çekme, kına düğünü, kına basma ve yaygın olarak da kına gecesi gibi çeşitli adlar verilmektedir. Durum böyle olunca da o gece gelin ağlatılmadan durulmaz. O gün için her yörenin farklı türküleri ve adetleri vardır. Tabi türkülerin de ayrı hikayeleri ve anlamları. İşte o gece en çok tercih edilen şarkılar…
Giriş İçin Çalınabilecek Parçalar
Yeşim Salkım – Kına Gecesi
Son zamanların en çok tercih edilen şarkılarından biri olan bu parça, geleneksel motifleri yansıtan sözleri ve eğlenceli ritimleri ile oldukça sevilir. Ellerinde mumlarıyla içeriye gelen misafirlere karşılayacak şarkı, günün anlam ve önemini en iyi şekilde yanısıtır.
Suzan Kardeş – Evde Kaldım Vah
Balkan müziğinin sevimli esintileri serpiştirilmiş bu türkü, eğlenceli olacak kına gecesi müzikleri listesine eklenebilecek güzel parçalardan biridir. Bu türkü, ”Zaten yeteri kadar gözyaşı dökülecek olan bir gecede bari giriş eğlenceli olsun.” diyenlere gelsin.
Kına Yakılırken Çalınabilecek Parçalar
Candan Erçetin – Yüksek Yüksek Tepelere
Candan Erçetin’in de yorumuyla yeni bir hava yaratan bu türkü, kına gecesi için vazgeçilmez bir türkü olmuştur. Bazı kına gecelerinde hikayesiyle birlikte söylenir. Söylenir söylenmesine de ağlamamak ne mümkündür!
Nuran – Kınayı Getir Aney
Bir gelinin ağlamasının beklendiği bölüm olan kına yakılma zamanı için gelenekten vazgeçmemek sanırım en doğrusu olacaktır. Çünkü bu türküler ağlatma garantisi olan türkülerdir. Unutmayın, bir duyguyu bin duygu yapan şey şarkı değil türküdür.
Kına Sonrası Çalınabilecek Parçalar
Kubat – Misket
Eğlencesi bol, oynaması, gerdan kırması ve kıvırması bol olan parçalardan biri daha. Bu parça ile gelin hem hüzün havasını üzerinden atmış olur hem de sözlerinde ki ince nidalarla birlikte kaynanaya şimdiden göz dağı vermiş olur.
Belly Dance – Darbuka Solo
Ve tabii ki de mezdeke. Mezdekesiz bir kına gecesi düşünülemez. Türk eğlence gecelerinin vazgeçilmez parçası ile genç kızlar piste davet edilir. Sizi yerinizde oturtmayacak, eğlencesi ve kıvırması bol şarkı ile gece en eğlenceli ve hareketli halini alır.
Son Parça
Anonim – Annem Hakkın Helal Eyle
Bu parça tercih sebebi olmakla birlikte, iyi bir veda duygusunu yansıtan bir parçadır. Anneye veda etmek gözyaşı olmadan gerçekleştirecek bir süreç olmayacağı için bu parça bu eksikliği tamamlayabilir. Ama unutmayın! Bu bir veda değil, yeni ve güzel bir başlangıç!