Kına Gecesi Adetleri Nelerdir?

Kına gecesi düğünden bir gün öncesinde kız evinde yapılan duygusal bir süreçtir. Peki bu duygusal gün de kına gecesi adetleri nelerdir?

Uzun ve meşakkatli bir süreç olan evliliğin en önemli safhalarından biri de kına gecesidir. Peki kına gecesi adetleri nelerdir? dediğinizi duyar gibiyiz. Sorunuzun cevabı elbette yazımızda. Her yörenin kendine has bir kına gecesi düzeni ve adeti vardır. Genel olarak bilinenlerini gelin her birlikle öğrenelim.

qubbe-istanbul-kina-gecesir

Adet olduğu üzere kına gecesi ya kız evinde ya da kız evinin belirlediği dernek veya düğün salonlarında yapılır. Kınanın yapılacağı gün kız evine bayrak asılır ve kınanın başladığı böyle haber verilir. Kına evinin kapısı tüllerle süslenir. Geline yakılacak ve davetlilere dağıtılacak kına birgün öncesinden damat ve ailesi tarafından temin edilir ve gelin evine çerezlerle birlikte teslim edilir. Kına gecesi için gelin hazırlanır ve bindallı olarak bilinen kıyafetini giyer. Başına kırmız işlemeli bir örtü örtülür. Bakır ve işlemeli bir tas içerisinde kına hazırlanır ve etrafı güzelce mumlarla süslenir. Halaylar çekilir, deyim yerindeyse kurtlar dökülür ve o duygusal an gelir. Kına gecesi adetleri derler ya işte buna en iyi gelenek örneği anne – kız türküleridir. Gelin bir sandalye veya tabure üzerine oturur ve etrafına genç kızlar toplanır. Kınanın mumları yakılır ve elden ele dolaşmaya başladığında genç kızlar hep bir ağızdan yüksek yüksek tepelere ardından kınayı getir aney türkülerini söylerler. Hatta bu türkülere gelini ağlatana kadar devam ederler. Çünkü Anadolu’dan gelen inanışlara göre gelin ağlamazsa evlendiği için sevindiği ya da evin bereketsiz olacağı anlamına gelir.

sultanlar-gibi-bir-kina-gecesi-icin.

Başı bütün diye adlandırılan ayrılık yaşamamış ve analı-babalı bir bayan gelir ve geline kınayı yakar. Kınayı gelinin avucuna sürmeden evvel kayınvalide çağırılır. Gelin avucunu açmaz ve başı bütün davetlilerin duyacağı şekilde gelin avucunu açmıyor diye yüksek sesle seslenir. Kayınvalide maddi durumuna göre gelinin avucuna çeyrek, yarım ya da tam altın koyar. Böylece gelinin kınası yakılır. Aynı zaman da gelin kınasına bozuk para da konur ki yeni evlenecek çiftlerin hayatları, ömürleri bolluk bereket içerisinde geçsin. Geline yakılan kınadan sonra davetlilere kına ve çerez dağıtılır. Daha sonra gelin baba evine götürülür bindallısını çıkarır ve kınaya özel kıyafetini giyinir. Tekrar kına alanına gelir ve o da o bu güzel gecenin tadını çıkarır.

Şimdiye kadar saydıklarımız geçmişten, bugüne süregelen kına gecesi adetleri olarak adlandırdığımız adetlerimizdi. Günümüzde kına geceleri biraz daha modernleşti. Mesela kına gecesi organizasyonu düzenleyen kurumlar var artık ve gerçekten de kına gecelerinizi şenlndirip o ortamı canlandırıyorlar. Şarkıları, türküleri de farklı doğrusu. Organizasyon ekiplerini gördükçe yerinizde duramıyorsunuz. Bunun dışında kına tahtı kuruyorlar, nedimeleriniz oluyor yanınızda ve size eşlik ediyor. Halay mendilleri ve teflerle eğlence anlayışınızı değiştiriyorlar. Davetlilere lokum, şerbet gibi ikramlarda bulunuyorlar. Konfetilerle, Shakıra kemerleriyle ihtişamı arttırıyorlar.

Gelin olmak, evlilik yoluna adım atmak hayatımızın en güzel, en özel anlarıdır. Bu sürece mutlulukta eşlik eder, sevinç gözyaşları da. Mutluluğunuz daim olsun. Gözyaşlarınız daima sevinçten aksın.

 

Düğünün İçin En Uygun Fiyatı Al! Kategori seçerek düğünün için arama yapmaya başla!