Evlilik yolunda atılan her adım mübahtır derler. Toplum olarak bu özel ve meşakkatli süreçte en çok damat tarafının yükümlülüklerinden bahsedilse de gelin tarafına da bir hayli iş düşmektedir. Bu yazımızda ele alacağımız konu nişanda kız tarafının yapması gerekenler ve bilinmeyenlerdir.
O en heyecanlı süreç geride kalmıştır. Aileler tanışmış, müstakbel gelin adayı babasından istenmiş ve mutlu mesut söz yüzükleri takılmıştır. Fakat sürecin bu kadarla kalmadığını hepimiz biliyoruz. Bu işin bir de nişan ayağı vardır ve o daha fazla emek ister.
Nişanda kız tarafının yapması gerekenler:
Herkesin merak ettiği, sorup araştırdığı bu konu aslında size rehberlik edecek bu yazımızın içinde. Nişan alışverişi dediğimiz süreçte damat tarafı gelinin bohçasını nişandan önce tamamlamakla yükümlüdür. Gelin nişan alışverişine çıkarılır ve nişan elbisesi, ayakkabı, çantası alınır. Bunlara ek olarak gelin bohçasına konulacaklar da o alışverişte temin edilir. Peki ya kız tarafının alması gerekenler nelerdir dediğinizi işitir gibiyiz. Kız tarafı damadın yüzüğünü alır, nişanın yapılacağı dernek veya salonu tutar. Nişanda davetlilere dinletilecek, onları eğlendirecek müzikleri önceden ayarlar, gelin ile damadın boynuna takı için asılacak olan kurdeleyi alır, yine nişanda davetlilere dağıtılacak çerezi, içeceği ve diğer ikramlıkları alır. Maddi durumu elverişliyse davetlilere dağıtılacak nişan hediyeleri ( gelin damadın isimlerinin yer aldığı ojeler, anahtarlıklar, süs sabunları ve taşları, işlemeli mini aynalar vs. ) alır. Kamera çekimi yapacak kameraman tutulur ve nişan fotoğrafları için fotoğraf stüdyosu ile anlaşılır. Nişandan önce fotoğraf ,çekimi yapılır
Nişan tarihi belirleme ve takı belirleme süreci:
Neredeyse tüm yörelerde bilinir ki nişan tarihi kız evince belirlenir. Kız evi ne zaman uygun ise nişan tarihi o güne kararlaştırılır. Çünkü nişan töreni kız tarafına aittir tüm yükümlülükleriyle. Nişanda kız tarafının yapması gerekenleri yukarıda anlattık fakat bilinmeyen ya da dile getirilmesinden pek hoşlanılmayan bir konu daha vardır. Nişanda erkek tarafının geline takacağı takı. Bu takılara kız isteme günü genel de karar verilir. Damat tarafına kesilen bileziklerden en az biri nişan günü geline takılmalıdır. Bunun dışında nişan yüzükleri tepsisini kız tarafı tutar ve yine nişan yüzüklerini gelinin babası veya diğer bir büyüğü takar. Kurdeleyi de belirlenen kişi keser.
Nişan yapıldıktan ve davetliler evlerine dağıldıktan sonra damat tarafı kız evine yemeğe davet edilir. Masalar hazırlanır, yemekler yenir, kahveler veya çaylar içilir hoş muhabbetler açılır. Ve herkes yüzünde tebessümle kız evinden ayrılır tabi düğün de yeniden buluşmak üzere.
Nişandan minimum iki maksimum üç hafta sonra damat bohçası hazırlatılır gelin ailesi tarafından. Artık gelin damat kendisi çıkıyor bu alışverişe fakat geleneksel olanı birkaç aile üyesiyle gitmektir. Bu alışverişte damada ve aile üyelerine hediye edilecek giyim, kişisel bakım ürünleri alınır. Bohçaların süslenmesi için renkli kurdeleler, renkli nazar boncukları ve bohça bezleri alınır. Damat tarafına gidecek tüm bohçalar ayrı ayrı ve özenle hazırlanır. Tarih belirlenir ve bohçalar damat evine götürülüp serilir. Damat tarafının hazırladığı yemekler yenir, tatlı sohbetler edilir ve daha sonra gelin tarafı iyi dileklerle damat evinden ayrılır.