Evlenmeye karar verdiniz, çeyiz listesini hazırladınız ve tüm hazırlıklar yavaş yavaş tamamlanmaya başladı. Sıra geldi nikah tarihi almaya. Peki, nikah tarihi almak için neler yapmanız gerekiyor biliyor musunuz?

??????????????????????

Çiftler nişanlandıktan sonra evlenmek istedikleri tarihi hemen hemen belirlemiş oluyorlar. Bu tarihte evlenebilmek, özellikle düğün salonunda nikahı gerçekleştirebilmek için hemen bir nikah dairesi ziyareti yapmanızda fayda var. Şayet tarihi netleştirdikten sonra ne kadar çabuk evlendirme dairesine uğrar ve kayıt işlemlerine başlarsanız belirlemiş olduğunuz tarihte nikahınız kıyılabilir. Aksi takdirde düğün salonunda gerçekleştirmek istediğiniz nikahı başka bir gün nikah dairesinde yapmak zorunda kalabilirsiniz. Unutmayın, evlenmek isteyen birçok çift sizinle aynı gün nikahını kıydırmak isteyebilir. Bu yüzden altı ay önceden başvuru yapmanızı öneririz.

Evlilik tarihinize karar verdiniz sıra geldi nikah dairesi belirlemeye. Eşiniz başka bir şehirde oturuyor ise düğünün yapılacağı şehirdeki nikah dairelerine göre karar vermelisiniz. Bu gibi durumlarda genellikle nikah erkek tarafının bulunduğu şehirde yapılıyor.

h_1387832524_nikah-dairelerinde-14-subat-yogunlugu-1332016

Belirlediğiniz tarihte nikah işlemlerinizin yapılması için belirli prosedürlere uymanız gerekiyor. Öncelikli olarak nikah dairesine eşiniz ile birlikte müracaat etmelisiniz. Sizin istediğiniz tarih müsait ise nikah dairesi sizden nikah için gerekli olan evrakları isteyecek. Bu evrakları eksiksiz olarak tamamlamanız gerekiyor.

Peki, bu evraklar neler?

1. Evlenme Beyannamesi: 2 nüsha olarak düzenlemesi gerekiyor.

2. Nüfus cüzdanları ve fotokopileri

3. İkametgah belgesi

4. Vesikalık fotoğraf: Her biriniz için 4 adet ve son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalı.

5. Nüfus kayıt örneği

6. Yaşı küçük olanlar için rıza belgesi

Nikah işlemleri başvuru sırasında şunları da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Hazırladığınız evraklar dışında bağlı bulunduğunuz belediye sizden bir adet dosya veya belirlenen tutarda pul isteyebilir. Nikah daireleri başvuruları saat 11.00’e kadar kabul ettiğinden öğlene kadar başvurunuzu yapmış olmanız gerekiyor.

Nikahınızı düğün salonunda kıydırmak istiyorsanız eğer başvuru yaptığınız sırada evlenmek istediğiniz gün, zaman ve yeri bildirmeniz gerekiyor. Unutmamanız gereken en önemli ayrıntı ise herhangi bir problem sırasında nikah memurunu arayabilmeniz için nikah memurunun telefon numarasını almanız olacaktır.

nikah-10

Biliyorsunuz ki yeni düzenlemelere göre gelin adayları eşinin soyadını kullanmayabiliyor. Dilerse gelin adayı hem kızlık soyadını hem de eşinin soyadını birlikte kullanabiliyor. Fakat başvuru esnasında bu durumu mutlaka belirtmeniz gerekiyor. Çünkü nikah işlemleri yapıldıktan sonra soyadı değişikliği bir hayli zor oluyor ve mahkeme kararı gerektiriyor. Bu madde yürürlükte şu şekilde geçiyor.

“Kadın koca soyadı ile birlikte önceki soyadını da taşımak istediğini evlenme akdi sırasında yazılı olarak evlendirme memurluğuna, evlenme akdi sırasında müracaat etmemiş ise daha sonra nüfus müdürlüğüne başvurarak yazılı olarak talep edebilir. Önceki soyadı, koca soyadı ile birlikte tescil edildikten sonra, kadın sadece koca soyadını taşımaya karar verirse bu ancak mahkeme kararı ile mümkün olur. Soyadı ile ilgili talep bir defaya mahsus olmak üzere yapılabilir. “

Düğünün İçin En Uygun Fiyatı Al! Kategori seçerek düğünün için arama yapmaya başla!