Dünya evine girmeye karar verdiniz ve en mutlu gününüze hazırlanıyorsunuz. Nikah akdinizin resmen gerçekleşmesi için bazı evrakları hazırlamanız gerekiyor. Gelin bu evraklara bir göz atalım…
Büyük kararı aldıktan sonra her şey çorap söküğü gibi geliyor olsa keşke. Ama maalesef öyle bir şansınız yok. Koşturmaca öyle bir başlıyor ki kafanızı kaşımaya vaktiniz kalmıyor. Evlenmek için de belli bir prosedür var elbette. Nikah için gerekli evraklar hazır olduğundan evliliğe uygun olup olmadığınızı kanıtlayacak ve gereken tüm işlemleri gerçekleştirdikten sonra huzur ve mutlulukla sizi yeni hayatınıza başlatacak olan “evet”i diyebileceksiniz.
Yetkililere bildirmeniz gereken ilk detay, nikâhı salonda mı yoksa davet yerinde mi kıydıracağınız. Bu detayın ardından gerekli işlemlere başlayabilirsiniz.
Başvuru için birazdan bahsedeceğimiz belgelerle evlenme kurumuna müracaat etmeniz gerekiyor. Daha sonra nikâhınız için uygun gün ve saati belirlemelisiniz. Oda nikâhı mı yoksa salon nikâhımı istediğinize karar verdikten sonra, nikah için başvurabileceğiniz yerler Belediye Başkanlıkları ve Nüfus Müdürlükleri olacak. Nikâh dairesinden alacağınız evlilik beyannamesini doldurup fotoğraflı kopyasını muhtara onaylatmanız lazım. Daha sonra sağlık raporu gerekiyor. Anti-Hiv, bulaşıcı hastalık taraması ve kan grubu testini içermeyen sağlık raporu belediye tarafından kabul görmüyor. Bunun yanı sıra;
-Evlenecek çiftlerin nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri,
-Çiftlerden birinin oturduğu mahalle muhtarından ikamet kâğıdı,
-Gelin ve damadın yedi adet yeni çekilmiş vesikalık fotoğrafları.
-Çiftin nüfus kayıt örneği de bu süreçte belediyeler tarafından isteniyor.
Doldurulması gereken evraklar nikâh dairesinden temin edilebiliyor. Bu belgelerin kabul görmesi için mavi ve siyah renk kalemler kullanılarak doldurulması büyük önem taşıyor.
Boşanmış kadınlar boşandıktan 300 gün sonra evlenebiliyor. Evlilik işlemlerini yapabilmeleri için Aile Mahkemelerinden İddet kararı almaları gerekiyor. Daha önceden evlenen ve ayrılan çiftlerin nüfus cüzdanlarında en son medeni hallerinin belirtilmesi de ayrı bir önem taşıyor.
Tüm prosedürü tamamladıktan sonra mutlu bir şekilde yepyeni bir hayata başlayabilirsiniz. Düğün hazırlıklarına bu belgeleri tamamlamak ve tarih almakla başlamanız en iyi yol. Daha sonra organizasyon, gelinlik, damatlık ve diğer detaylarla uğraşacağınız için vaktiniz kalmayabilir ve eğer eksik yapılırsa evlenmenize engel olabilir.
Şimdi gelin nikah icin gerekli evraklar hakkında bilmeniz gerekenleri daha yakından inceleyelim. İşte nikah için gerekli evraklar…
Nüfus cüzdanları aslı ve fotokopileri ilk önce sizden istenilecek belgelerden biri olarak gösterilebilir. Tabii ki bu belgeleriniz fotoğraflı olmak zorunda. Nüfus Müdürlüğü’nden alacağınız son medeni hallerinizi belirten nüfus kayıt örneklerini alırken fotokopilerini de yanınızda getirmeyi unutmamalısınız. Yeni çekilmiş vesikalık fotoğrafı teslim ederken de fotokopinin kabul edilmediğini unutmamalısınız.
İkametgah Belgesi
İkametgah belgesi alırken çiftlerden birinin, nikahın kıyılması istenilen yerleşim yerinde oturduğunu belgeleyen ilgili Nüfus Müdürlüğünden alınmış olan yerleşim belgesinin temin edilmesi gerekiyor. Eğer ikametiniz yoksa bağlı bulunduğunuz belediyenin evlendirme dairesinden izin belgesini alarak, nikahınızı kıydırmak istediğiniz evlendirme dairesine işlemler için başvuruda bulunabilirsiniz.
İzin Belgesi
16 yaşını doldurup, 17sinden gün alan adayların ise Aile Mahkemesinden izin belgesi alması gerekiyor. 17 yaşını bitirip 18 yaşından gün alan adaylar ise noterden alınmış anne-baba muvafakatnamesi ile evlenebilirler. (Anne veya babanızdan biri ölmüş veya ayrılmış ise velayet nüfus kaydı ile bunu belgeleyebilirsiniz.)
İddet Müddeti Kararı
Boşandıktan sonra yeni bir hayata başlangıç yapmak için yeniden evlenmeye karar veren kadınların ise boşandıktan sonra 300 günü geçmedikleri takdirde Aile Mahkemesinden İddet Müddeti Kararı almaları gerekiyor. Boşanma davasının kesinleşmesi ile birlikte, boşanan kadının 300 gün beklemesi gereken süreye iddet müddeti adı veriliyor. Boşanmadan sonra kadının hamile olması da mümkün. Geçmişte kadının hamile olup olmadığının belirlenmesi oldukça sıkıntılı süreçlere neden oluyordu. Bu yüzden kanun olası bir hamilelik ihtimaline karşı doğacak olan bebeğin babasının belirlenmesi için boşanma sonrası kadının 300 gün beklemesi gerektiğine hükmediyor.
Pasaportunuzun Süresi
Yabancı uyruklu iseniz pasaportunuzun bulunduğunuz yerdeki bir noter tarafından tasdikli tercümesinin muhakkak olması gerekiyor. Vizenizin veya pasaportunuzun süresi dolmuş ise nikah işlemleriniz için müracaatınızın kabul edilmeyeceğini unutmayın. Yabancı uyruklu olarak başvuru yapacaksanız bekarlık ve doğum belgesi de sizden istenir. Bu belgelerin detayları hakkında başvuru işleminizi gerçekleştirecek görevli tarafından gerekli bilgileri alabilirsiniz.
Çok Dilli Evlenme Ehliyet Belgesi
Kendi ülkelerinden ve Türkiye’deki konsolosluklardan alınan doğum belgesi-bekarlık belgesi, evlenme ehliyet belgesi ve ikamet tezkerelerindeki yazı karakterleri ile pasaporttaki yazı karakterlerinin aynı olması gerekiyor. Aksi bir durumda evraklarınızın kabul edilemeyeceğini unutmayın. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün 19.12.2011 tarihinde yayınlamış olduğu mevzuat uygulaması yazısını incelediğinizde 2. Maddede yer alan, “tarafların birinin Türk vatandaşı diğerinin yabancı olması halinde ise çok dilli Evlenme Ehliyet belgesi verilecektir.” ifadesini göreceksiniz. İşte bu yüzden; Nüfus Müdürlüğü’nden iki çok dilli ‘Evlenme Ehliyet Belgesi’ almanız gerekiyor.
Sağlık Raporu
Tüm bu belgeleri hazırlarken sağlık durumunuzla ilgili yapmanız gereken bazı işlemler var. Başvuru için gerekli belgeler arasında sağlık raporları ve fotokopileri yer alıyor. Hükumet Tabipliği, Sağlık Ocakları, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlama Merkezlerinden bu belgeleri alabilirsiniz.
Mal Ayrılığı Sözleşmesi
Evliliğe adım atmadan önce kendi aranızda bazı kararlar alabilir ve bunları resmiyete dökmek isteyebilirsiniz. Bu durumda mal ayrılığı talebinde bulunursanız, noterden onaylatmış olduğunuz Mal Ayrılığı Sözleşmesini, aslı ve fotokopisiyle birlikte diğer gerekli belgeleri teslim ederken yanınızda bulundurmanız gerekir.
Soyadı Kararı
Evlendikten sonra hala kızlık soyadınızı kullanmak ve ona veda etmek istemeyebilirsiniz. Böyle bir durumda müracaatınızı gerçekleştirirken kayıt masasından temin edeceğiniz soyadı dilekçesini doldurmanız gerekir. Daha önce iki soyadı kullanıyorsanız bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilirsiniz.
Belgelerin Geçerlilik Süresi
Başvuru evraklarınız işleme alındığı andan itibaren 6 ay süre ile geçerliliğini korur. Evrak geçerlilik süresi 180 gün olarak hesaplanır. Bu süre içinde evlenme işlemi gerçekleşmediği takdirde hazırladığınız dosyalar geçerliliğini yitirir.
Evlenme İzin Belgesi
Nikah için gerekli evraklar tamamlandı ise sırada izin belgesini almak var. Evlenmenize engel bir durum olmadığı takdirde evlenme izin belgesi verilir. Bu belgeyi aldıktan sonra yurt içinde ve yurt dışında evlendirmeye yetkili makam tarafından farklı bir belgeye gerek kalmadan evlenebilirsiniz. Bu belgenin geçerliliği için de altı ay süreniz var.
Nikah için Şahit Gerek
Nikah şahidi olabilmek için; ergin, ayırt edebilme gücüne sahip olmak ve şahitliğini yaptığı kişiyi tanımak şartı aranır. Anneniz, babanız, kardeşiniz veya çocuğunuz da nikah şahidi olabilir. Şahidiniz, evlenme isteğine ait iradelerin açıklanmasına dair bildirimlerin serbestçe yapıldığına, şahitlik ettiği kişinin kimliğinin doğruluğuna ve nikah akdinin yapıldığına şahitlik eder. Nikah akdinin gerçekleşmesi için şahitlerinizin de vermesi gereken evraklar var. Şahidiniz olacak kişiler nikah öncesi kimliklerini görevli memura göstermek ve T.C kimlik numaralarını ve adreslerini bildirmek zorundadır.
Vekalet Etme Zorunluğu
Evlenecek çiftlerin beraber gelmeleri veya gelemeyen adayın vekalet vermesi gerektiğinin zorunlu olduğunu unutmayın. Bu sebeple dikkate almanız gereken diğer bir nokta şudur: Noterden özel vekaletname düzenlenmesini sağlamanız gerekir ve bu vekaletnamede vekalet veren ile vekili ve evleneceği kişinin tam kimliği ile evlenme işlemlerinin yürütülmesi için verilmiş olduğu açıkça belirtilmesi koşulu var. Evlendirme Yönetmeliğinin 17. Maddesine göre vekaletnamede kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri arka sayfada onaylı olmalı diye belirtilir. Nüfus cüzdan fotokopileri nüfus cüzdanı bilgilerine göre olması gerekir. Ehliyetinizin veya pasaportunuzun bu süreçte size bir yararı yoktur. Çünkü istenilen belgelerin haricinde hiçbir belge kabul edilemez.