Türk örf ve adetlerinde düğün ve nişanın büyük önemi vardır. Her yörenin kendine ait kültürü, her kültüründe kendine ait nişan geleneği vardır. Geniş bir yelpazeye ayrılmış bu nişan adetlerini kendi nişanınızda uygulayarak bu gelenekleri devam ettirebilir, gelecek nesillere aktarabilirsiniz. Ayrıca kendinizin ve eşinizin kültürünü önemli gününüzde yansıtarak ailelerinizi sevindirebilirsiniz.
Anadolu kültüründe düğünden önceki aşamalar epey çoktur: kız isteme, söz ve nişan. Düğünden önceki son adım olan nişanın sözlük anlamı işarettir. Dolayısıyla nişan töreni, nişanlanmak aslında iki gencin evlenip yeni bir yuva kuracağının en somut işaretidir. Nişan adetleri gerek evlenecek çiftin gerekse ailelerin birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlar. Nişan süreci boyunca aileler daha sık görüşür, karşılıklı hediyeler alıp verilir, böylece iki ailenin kaynaşmasına olanak doğar.
Eğer Karadeniz İnsanıysanız
Eşiniz veya kendi aileniz Karadeniz yöresine aitse oldukça renkli nişan adetleriyle karşı karşıyasınız demektir. Ayrıca eklemek gerekir ki Karadeniz insanları kendi örf ve adetlerine sıkı sıkıya bağlıdır. Kendi kültürleriyle iç içe olan bu insanları, nişan adetlerini öğrenerek ve kendi nişan gününüzde gerçeğe dökerek hem eşinizin hem de kendi ailenizi sevindirebilirsiniz.
Karadeniz yöresinde nişan bohçası erkek tarafı ile gönderilir. Nişan öncesi kız tarafına verilecek bu bohçada gelin için nişan elbisesi, çantası ve ayakkabısı bulunur. Bunun yanında evlenilecek kız için nişan sandığı hazırlanır. Gelin için nişan bohçası hazırlandıktan sonra ailesi için de bir bohça hazırlanır. Kızın kendisine ve ailesine alınan bu hediyeler, kız tarafına götürülür ve gösterilir. Nişan günüyse erkek tarafı kız tarafının evine ya da önceden hazırlanmış yere gider. Karadeniz’in muhteşem türküleri eşliğinde horonlar tepilir ve yüzükler takılır.
Ege İnsanıysanız
Ege insanları güleç yüzlü ve sakin yapılı insanlardır. Bu bölgeye ait geleneklerde nişan adetleri de diğer yörelerle paralellik gösterir. Ancak unutulmamalıdır ki Ege bölgesinde zeybek oynamanın ayrı bir yeri vardır. Özellikle Ege bölgesinin köylerinde sık sık karşılaşabileceğiniz zeybek, nişanlarda ve düğünlerde bol bol oynanır. Nişan gününüz gelmeden önce zeybekle alakalı bilgi toplayabilir, nasıl oynandığını öğrenebilir ve nişanlınızla oynayabilirsiniz. Zeybek denilince akla erkekler gelse de kadınların da bu yöresel dansa katıldığı görülebilir ve zeybek oynayan müstakbel eşinize eşlik edebilirsiniz.
Ege bölgesinde nişan bohçasının olduğu kadar nişan tepsisi de önemli yer tutar. Bu yöredeki gelinlerin erkek tarafına hazırladıkları nişan bohçasına, içine cumhuriyet altını konmuş cüzdan eklemeyi unutmamaları gerekir. Ayrıca kız tarafı nişan taktıktan sonra baklavalarla dolu, gelin boncuklarla ve nazar boncuklarıyla süslü nişan tepsisini erkek tarafına götürür. Erkek tarafı da nişanı tebrik etmeye gelen misafirlere bu tepsiyle ikramlarda bulunur.
İç Anadolu İnsanıysanız
Bu bölgede öne çıkan nişan adetleri tek güne sığdırılmamakla birlikte nişanlanma sonra çeyiz serme, gelin ve damat hamamı şeklinde devam eden nişan adetleri bulunmaktadır. Çeyiz serme, düğün gününden on beş gün önce kız evinde, gelin tarafından yapılmış el işlerinin evin içine serilmesidir. Daha sonra çeyizler erkek tarafının evine gönderilmek için arabaya konur. Çeyizler arabanın içine konulduktan sonra kız tarafından bir akrabayla gelin arabanın etrafında üç defa dolaşır. Gelin hamamı ve damat hamamı da nişan adetlerinin içerisindedir. Gelin hamamına gelin tarafı ve erkek tarafı kadınları gider, yemekler yenir, teflerle danslar edilir. Gelin hamamdan döndükten sonra erkek hamamına gidilir. Masraflar sağdıç tarafından ödenir. Sağdıç damada yapılacak şakaları önlemeye çalışır, onun kaçırılmasını engellemeye çalışır. Eğer damat kaçırılırsa sağdıç para ya da hediye vermekle cezalandırılır. Bu yörenin düğünlerinin üç gün sürdüğünü eklemek gerekir.
Doğu Anadolu İnsanıysanız
Bu yörede nişanlanma, evlilikle eşdeğer ölçüde önemlidir. Nişan gününde erkek tarafı nişan bohçasının yanında erkek tarafının maddi durumuna göre şeker, çikolata, lokum ve takı götürülür. Nişan, genellikle düğün tarihinden bir hafta önceye denk gelmektedir. Nişanlanma kız tarafının evinde olur. Doğu Anadolu bölgesindeki nişan bohçasının içeriği de diğer bölgelerin içeriğiyle hemen hemen aynıdır ve bu nişan bohçası, nişanlanma arifesinin olmazsa olmazlarındandır.
Nişanlanan bir çifti bekleyen adetler arasında nişan bohçası ilk sıradadır. Gelin adayının ailesi damat adayı için, damat adayının ailesi ise gelin adayı için birer nişan bohçası hazırlar. Günümüzde kimse emrivakileri sevmediği için ailelerin damat ya da gelin adaylarıyla birlikte alışverişe çıkıp onların beğendiği şeyleri satın alması daha çok kabul görmektedir. Böylece damat ve gelin adaylarının zevklerine uygun ve kullanacakları hediyeler alınmış olur.
Genel itibariyle tüm yörelerde nişan bohçasının içeriği aynıdır. Nişan bohçası hem erkeğe hem de kadına yapılır. Erkek için hazırlanan nişan bohçasının içerisinde pijama, robdöşambr gibi gecelik konulur. Daha sonra havlu veya bornoz, tıraş seti gibi banyo eşyaları konulur. İç çamaşırı, çorap, gömlek, kravat, kemer, cüzdan, anahtarlık seti, terlik, parfüm ve mendil de konulur. Damadın nişan günü giyeceği takım elbise, ayakkabı, şık bir saat ve kol düğmeleri unutulmamalıdır. Gelin tarafı için hazırlanan nişan bohçasının içerisine genellikle satenden olan gecelik ve sabahlık, terlik, kıyafet, makyaj malzemesi, cilt bakım seti, ayna, tarak ve fırça seti konulur. Ayna, tarak ve fırça setinin gümüş olmasına dikkat edilmesi gerekir. Bunların yanında çanta, nevresim takımı, eşarp, nişanda takılacak yüzükler için şık bir tepsi ve makas konulur. Erkek tarafına alındığı gibi kız tarafına da nişan kıyafeti, ayakkabı, takı seti ilave edilir. Ayrıca nişan bohçasına nişan yüzükleri ve nişan gününde çiçek, çikolata götürülür.
Nişan bohçası konusuna değindikten sonra gelelim nişan törenine. Nişan töreninizi ailelerden birinin evinde gerçekleştirebileceğiniz gibi; dışarıda bir mekan kiralayarak özel bir nişan organizasyonu da yapabilirsiniz. Eğer çok sayıda davetliniz varsa ve zamanınız kısıtlıysa nişan organizasyonu yapan firmalarla görüşüp onlardan biriyle de anlaşabilirsiniz. İster evde olsun ister lüks bir otelde, nişan töreninde genellikle yaşlı ve saygı duyulan bir aile büyüğü genç çiftin evlilik yolundaki bu adımlarının hayırlı olması dilekleriyle kısa bir konuşma yapar, kırmızı bir kurdele ile birbirlerine bağlanmış olan nişan yüzüklerini gelin ve damat adayının parmaklarına takar ve bir tepsi ile mekana getirilen bir makasla bu kurdeleyi ortadan ikiye keser. Böylece nişan merasimi layığıyla yerine getirilmiş olur. Törende verilecek olan hediyeler de vardır tabii. Genellikle nişanda gelin adayına damat ailesi tarafından takı, mücevher gibi hediyeler verilir. Gelinin ailesi ise damat adayına kaliteli bir saat hediye edebilir.
Nişan bohçası hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir ya da iki önemli nokta bulunmaktadır. Bu önemli noktalardan biri nişan bohçasının içeriği kadar dış görünümün de önemli olmasıdır. Nişan bohçası neredeyse tüm yörelerde tüm aile fertlerine, eşe, dosta, akrabalara ve komşulara gösterildiği için biraz süslü ve şatafatlı olması gerekmektedir. Ayrıca nişan bohçasının içine koyduğunuz hediyelerinde güzelce paketlenmiş ve göze güzel görünmesi gerekmektedir. Unutmayın ki nişan bohçası süslemesi ve hediyeleri en az nişan günü kadar önemlidir. Nişan bohçası hazırlanması konusunda daha önceden tecrübeliyseniz veya nişan bohçası süslemesinde farklı görüşleriniz bulunuyorsa bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.