Nişan, evlilik yolunda atılan adımların en önemlisidir. Bu sebepledir ki birçok detayı vardır. Nişan bohçalarına alınan ancak kullanılmayan 11 eşyayı sizin için derledik.
- Ayna – Tarak – Saç Fırçası Seti
Nişan bohçası olmazsa olmazı bu setler, genelde yıllarca yatak odalarında yer işgal ederler. Ne aynası ne tarağı ne de fırçası kullanılır. Son yıllarda pudralık veya takı kutusu da bu setlerdeki yerini almıştır. Aynası en şık parçadır, gümüş işlemeli olur ve oldukça güzeldir. Saç fırçası en baştan bitiktir. Dizilerde filmlerde bu saç fırçaları pek kullanılır ama gerçek hayatta kullanan çıkmaz. Tarak ise birkaç kez denenir, rahat taranıyor mu, saç döküyor mu diye bakılır ve son olarak makyaj masasında çürümeye terk edilir. Bu set kenarda öylece bekler ve günü geldiğinde çöpü boylar.
- Topuklu Tüylü Terlik
Alışverişte mutlaka alınması gereken o terliklerin ne işe yaradığını düşünmekten kaç nesil yoruldu. İşin içinden çıkılamadığını da belirtmek gerek. Genelde krem rengi olan bu tüylü terliklerin kaderi bir kez giyilmek ve rahatsız olduğu gerekçesiyle kenara atılmak olduğu halde illa ki bohçalarda yer alır. Bir de “aaa bu terlikler ne işe yarar da ne demek, doğumdan sonra bebek mevlüdünde mutlaka giyilmesi gerekiyor” diyen teyzeler var ama o konuya hiç girmeyelim. Öyle düşünecek olursak mutlaka kullanacak bir alan buluruz. .
- Kutulu Tam Takım Makyaj Setleri
Kaç gelin o makyaj setlerini nişan bohçası içinde görmedi ki… Kaç kişi o malzemelerle berbat makyajlara imza atmadı… İçinde saçma sapan renklerde farlar ve rujlar barındıran, her ilin çarşısında bulunan ve garip renk kutularda satılan makyaj setleri, içerikleri ile gelin nişan bohçaları içerisinde yer almalarına rağmen çok yüksek ihtimalle çöpe giderler arasında olurlar. Hele bu kutulu makyaj setlerinden çıkan allıklar böyle fuşyamsı bir pembe olur. Gelinler o allığı kullanacakken allık fırçasındaki allığı üflemekten bir hal olurlar. Çünkü fırçaya üflemeden o allığı sürmek palyaçoluğa başlamak gibi bir şeydir. Kalite açısından çok başarısız olan bu kutular tüm şaşkınlığımıza rağmen hala satılmaktadır.
- Oyalı Tülbent
Anneler, büyükanneler tarafından yapılan ve hatta nesillerden nesillere aktarılan o büyüklü küçüklü oyalı tülbentler, çeyiz görmeye gelen teyzelerin gözlerinden asla kaçmaz. Tek tek incelenirler, büyük oyalı olanlar tercih sebebidir ve bolca takdir edilir. Gelin görün ki gelinlerimiz bu oyalı tülbentleri hemen hemen hiç kullanmazlar. Nedeni de genelde eski moda olduklarının düşünülmesidir. “Anneciğim, eski moda bu tülbentleri nasıl kullanabilirim ki?” denilerek devre dışı bırakıldığına çok şahit olmuşluğumuz vardır.
- Gelin İçin 6’lı Saten Gecelik Seti
Şimdi 6’lı saten takımların içeriğine bakılır. Tabii alındıktan sonra bakıldığını da belirtmek gerek çünkü bu set olmazsa olmazların en başında geliyor. Neler varmış; gecelik – sabahlık takım, pijama alt üst takım. Bir de şort atlet takım. Görünüşleri ışıl ışıl çok güzeller ama giyildikten sonra yapılan yorum genelde şöyledir: “Ay ne rahatsız bir şey bu yaa bir daha giymem, bir de donmuşum, incecik şeyler tabi uyunur mu bunlarla? Dünyanın parasını verdik bir de, neler alınırdı o paraya”. Gerçekler maalesef ki öyle, albenisi çok ama kullanımı yok. Bu takımları belli markalardan almamak da büyük ayıp sayılır. Bir kere alıyorsun en iyisi olsun değil mi ama?
- Damat Saten Ropdöşambır
Damat nişan bohçasının ilk parçasıdır. Biliyoruz okuyan herkesin aklına Nuri Alço geliyor. Kaç kişi eşini böyle bir saten ropdöşambır içinde görmek ister ki. Hele de nostalji film kuşakları sağolsun Nuri Alço ropdöşambırlı haliyle tüm ülkenin beynine işlemişken. Sanmıyoruz kimsenin isteyeceğini ama bu da mutlaka alışverişlerde alınan eşyalardan oluyor. İstesen de istemesen de düzene karşı gelmek çok zor.
- Deri Terlik
Damatların korkulu rüyası da diyebiliriz aslında deri terliklere. Rahatsız, terleten, köselesi kolayca kırılan, siyah, kahverengi, gri gibi koyu renk tonlarında tercih edilen deri terlikler nişan bohçasının en sağlam üyelerinden biridir. Giyilmez ama alınır. Genelde ayakkabılıkta yıllarca durur. Bir kişi de giyeyim demez. O kadar rahat kadın – erkek terlikleri varken kim ne yapsın yıllar önce modanın doruklarında yer alan deri terliği. Öylece bir köşede unutulur gider. Boşa masraf deyip geçiyoruz.
- Tıraş Takımı
Erkeklerin son zamanlardaki sakal akımına niye kapıldığını hepimiz biliyoruz değil mi? Çünkü sürekli tıraş olmak zor geliyor. Eee madem moda oldu, bir süre idare eder bizi yırtarız tıraş olmaktan diye düşünüyorlar. Yani tıraş olmak erkekler için zor bir eylem. Gelelim o nişan alışverişlerinde alınan tıraş takımlarına. Tas, jilet, sabun, tıraş losyonu vb. diye devam eden bir liste var bu takımın içinde yer alması gereken. Ama şimdi söyleyin, tıraş olmaya bu kadar üşenen bir cinse bu gereksiz eşyaları almanın mantığı nedir? Evet, sürekli tıraş olmak zorunda olanlar var, bakımına dikkat edenler var ama bu kişiler tasa su koyup tıraş fırçasını sabuna sürüp mü tıraş oluyorlar acaba? Kaç kişi uğraşır ki… Alın kaliteli bir tıraş makinesi damat rahat rahat tıraş olabilsin. Hem zamandan tasarruf etmek bu devirde çok önemli. Teknoloji gelişmişken faydalanmak gerek.
- Saten Erkek Pijama Takımı
Parlak mı parlak, önden düğmeli bu muhteşem pijama takımlarını nedense kimse beğenmiyor. Oysa ki çok şık görünüyorlar. Çeyizde olması gereken bu saten pijama adetini çıkaran kişinin derdi neydi bilmiyoruz ama ne gelin ne de damat tarafından saten pijamaların tercih edilmediği kesin. Pijamada rahatlık arayan hatta tişört ve eşofman altıyla yatan insanlar için bu saten takımlar elbette biraz aşırı oluyor ve gardıroplarda çürüyenler arasında yerlerini alıyorlar.
- Örgü Banyo Lifi
El emeği göz nuru, büyükler tarafından örülen ya da çarşı pazardan hazır alınan örgü banyo lifleri, mutlaka her çeyizde yer alıyor. Nişan bohçası içinde çeşitli renklerde, desen desen örülmüş birden fazla örgü lif oluyor ama gelin görün ki neredeyse hiç kullanılmıyorlar. Hassas ciltler lifsiz banyo yapmayı tercih ederken, lif kullananlar mağazalarda satılan yuvarlak lifleri tercih ediyorlar. Fiyat olarak da uygun olan bu liflerin kullanışlı olması da bir artı oluyor. Makine yapımı yine el emeğini yeniyor demek istemezdik ama durum bu. Kullanışlı ürünler günümüzde daha çok tercih ediliyor.
- Hamam Seti
Son yıllarda gelin hamamı diye bir adet çıktı. Muhtemelen yeni nesil hamam nedir bilmediği için kalan üç beş hamam değerlensin diye başlatıldı. Saygı duyuyoruz. Kültürümüzü yaşatmak önemli ancak nişan bohçalarında yer verilen hamam setinin amacını biz anlayamadık. Sonuçta banyolar hamamlardaki gibi değil. En basitinden o hamam tası nerede kullanılacak? Duşakabinde musluğu açıp tasa doldurup öyle mi yıkanılacak. Sabunun bile pek kullanılmadığı günümüz banyolarında takunyayı nasıl kullanabiliriz ki? Duşakabine takunya ile mi girilmeli? Hadi yine peştemal, bornoz yerine kullanılabilir de diğerlerinin amacı ne? Hamama gitmek için kenarda dursun diye düşünülüyorsa ne ala diğer türlü biz bu işin içinden çıkamadık.