Smokinin her erkeğe yakıştığı tartışılmaz bir gerçek. Ancak her smokin her vücut tipine uygun değildir. Aşağıdaki yazıda siz de kendi vücut tipinize uygun ideal smokin tarzını bulabilecek ve smokin seçiminin inceliklerini göreceksiniz.
Günümüzde erkeklerin düğün veya özel davetlere katılırken giydikleri belki de en şık kıyafet olarak smokini gösterebiliriz. Smokin, üzerinde taşıyan kişiyi zaman-mekan ayırt etmeksizin tam anlamıyla bir centilmene çevirmektedir. Ancak giydiğimiz her smokin bize yakışacak diye bir kural malesef ki yok. Bu yazıda katıldığınız davetlerdeki en şık beyefendi olmanızı sağlayacak, smokin seçiminin inceliklerini bulacaksınız. Dilerseniz dünden bugüne smokinin keyifli yolcuğunu da bulabileceğiniz turumuza başlayabiliriz.
Smokinin Keyifli Kısa Tarihi
Dilerseniz öncelikle smokinle daha yakın bir bağ kurabilmek adına tarihine bir göz atalım. Modaya 1880 yılında Monte Carlo’dan giren smokin terimi, İngilizce sigara içmek anlamına gelen “smoking” kelimesinden türemiştir. Hikayesi ise şöyledir; soylu erkekler katıldıkları davetlerde veye akşam yemeklerinde sigara ya da puro içmek için özel olarak ayrılmış bir bölüme geçerlerdi. Bu özel olarak ayrılmış bölüme geçerken, davet alanına geri döndüklerinde kimseyi tütün kokusuyla rahatsız etmemek için kıyafetlerinin üzerine bir ceket giyerlerdi. İşte kıyafetlerinin üzerine giydikleri bu ceketin adına “smokin” deniyordu. Zaman içerisinde Monte Carlo’da, Fransız modacıların krep ya da ince kumaş kullanarak yarattıkları saten yakalı kostümlere de smokin adı verilmeye başlandı. Böylece günümüzde tarzına önem veren erkeklerin vazgeçilmezlerinden biri olan smokin günümüze kadar ismini koruyarak gelmeyi başardı.
Peki gelelim smokini normal bir takım elbiseden ayıran temel farklara. Öncelikle en basit tanımıyla smokin için siyah takım elbisenin daha resmi versiyonu diyebiliriz. Smokinin takım elbiseden ayrıldığı en büyük fark ise ceket yakalarıdır. Takım elbisede ceket yakalarının kumaşı, ceketin yapıldığı kumaştan farklı değilken, smokinde yakalar mutlaka ve mutlaka saten olmalıdır. Yakaların yanı sıra ceket düğmeleri, cep ağızları ve pantolonun yanlarında da boylamasına şerit olarak saten parçalar bulunabilir. Smokin genellikle siyah renkte olmakla beraber nadir de olsa lacivert tonlarında olabilir. Smokin ile takım elbise arasındaki bir diğer önemli farklılık ise kravat ve papyon kullanımıdır. Kravat daha çok takım elbisede kullanılırken, papyon smokinin olmazsa olmazıdır. Smokin ceketinin yakaları şal yaka ve kruvaze olarak ikiye ayrılır. Dönem dönem gelen trendlerle birlikte değişiklik gösterseler de modaları hiç geçmez. Eğer ciddi bir duruşa sahip olmak istiyorsak koyu renk, kruvaze yakalara sahip ve kaliteli yün kumaştan yapılmış bir ceket tercih etmeliyiz. Ceket için, smokine tüm ağırlığını verdiği için en önemli öğe olduğu da rahatlıkla söylenebilir. Vücuda oturuşundan darlık ya da bolluğuna ve gömleği ne kadar gösterdiğine kadar tüm ayrıntılar smokinin ciddiyeti açısından çok önemlidir. Benzer şekilde ceketteki düğme sayısıda smokini sportif ya da klasik kılar. Örnek vermek gerekirse 2 düğmeli ceketler daha sportif, 3 düğmeliler ise ciddi bir görünüm kazandırır.
Genellikle halk arasında düşülen genel bir yanılgı vardır; smokin ile frakı karıştırmak. Frak smokinin de resmi versiyonudur diyebiliriz. Ceket önden bakıldığında daha kısa, arkadan ise kuyruk olacak şekilde uzundur. Gözlerinizin önüne orkestra şeflerinin geldiğini görür gibiyim… Kesinlikle doğru bir tahminde bulunuyorsunuz, orkestra şefleri orkestrayı yönetirken frak giyerler. Frak giymiş insanlarla karşılaşabileceğiniz yerler genellikle opera salonları, klasik müzik festivalleri veya korolardır.
Smokinle katılma zorunluluğunuz olan bir davet aldıysanız, takım elbiseyle arasında çok da fark yokmuş yanılgısına düşerek, sakın smokin giymeden katılmayın. Çünkü takım elbise ve smokini yan yana koyduğunuzda aralarındaki ciddi farkları hemen görebilirsiniz. Kimse herkesin son derece şık olduğu bir davette, özensiz görünmek istemez. Bırakın tüm gözler, centilmen duruşunuz sayesinde üzerinizde olsun… Bu durum aynı zamanda sizi, katıldığınız daveti çok da ciddiye almadığınızı gösterir ki bu da son derece kötü bir irtiba bırakır.
İdeal Smokin Kombini
Smokin dediğimizde aklımıza tek bir tip kıyafet türü gelmemeli. Çünkü ceket, gömlek, papyon, pantolon ve ayakkabı beşlisini farklı tarzlarda kullanmak mümkün. Kesin olmamakla birlikte size en ideal smokin kombininden biraz bahsetmek isterim. Öncelikle gömlek olarak ata yaka diye tabir edilen yakaya sahip gömlek türünü seçebilirsiniz. Bu yaka türü adını, Mustafa Kemal Atatürk’ün sık sık bu tarz yakaya sahip gömlekler giymesinden almıştır. Yaka uçları daha kısa ve diktir. Takım elbise ile kullanıldığında sırıtan, smokin ve frakla ise kusursuz bir uyum yakalayan bir yaka türü de diyebilirim. Genelde ata yaka tipine sahip gömlekler beyaz olur. Ata yakaya sahip beyaz gömleği siyah kol düğmeleri ve siyah papyonla birlikte kullandığınızda, son derece şık ve elit bir görümüm yakalayabilirsiniz. Kimi zaman papyon yerine fular da kullanıldığına şahit olabilirsiniz. Bu gömlek kombinini ceketinizin cebine koyacağınız beyaz bir mendille tamamlayabilirsiniz. Konu smokin pantolonlarına geldiğinde ise net kurallar devam eder. Smokin pantolonlarında kemer kullanılmaz. Gömleğin, pantolondan dışarı çirkin bir şekilde sarkmasını engellemek için kuşak ya da yelek kullanılır. Kol düğmeleri ve papyonla bir bütün yakalamak amacıyla kuşak ve yeleği de siyah renkte tercih edebilirsiniz. Eğer pantolon büyük geliyor veya düşüyorsa bunu pantolon askısı kullanarak engelleyebilirsiniz. Gelelim smokini asıl tamamlayacak parça olan ayakkabı meselesine… Smokininizin altına seçeceğiniz ayakkabıda rugan ya da normal deriden daha parlak olan açma deri kullanmanızı öneririm. Ayakkabınızın ise kösele tabana sahip ince bağcıklı bir model olması gerekiyor. Ayakkabıdan bahsetmişken, bu ayakkabıların içine giyeceğiniz çorabı atlamak olmaz. Sonuçta smokin giyilirken, baştan aşağı büyük bir ciddiyet ve özen gösterilmelidir. İpek ve uzun koçlu çoraplar, oturduğunuzda ayakkabınız ve pantolonunuz arasında açılan boşluktan son derece şık bir görünüm sergileyecektir.
Smokin Seçiminin İncelikleri
Yazının bu noktaya kadar olan bölümünde ideal bir smokinin nasıl görünmesi gerektiğinden bahsettim. Ancak tabi ki smokin modelleri vücut tipimize göre farklılık gösterebilmekte. Peki kendi vücut tipinize en uygun smokini seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Öncelikle ilk olarak kısa bir boya sahipseniz ya da fit görüntünüzden biraz uzaklaşmışsanız, üç düğmeli ceketler size pek uygun değil. İki düğmeli bir model ile, hem daha uzun hem de daha fit bir görünüm kazanabilirsiniz. Şal veya sivri yaka tipine sahip ceket modelleri ise genel olarak uzun boylu erkeklerde daha şık durmaktadır. Smokininizin ceketinin çift yırtmaçlı olmamasına özen göstermelisiniz. Ceketinizin etek uzunluğu da dikkat etmeniz gereken bir diğer hassas nokta. Ne çok uzun ne de çok kısa olmalı. Başparmak hizasında biten ceket etek boyları en idealidir. Ancak bacak boyunuz kısa ise ufak bir miktar daha kısa etek boyuna sahip ceket kullanmanızda yarar olacağını söyleyebilirim. Ceketinizin kol boyu normalden daha kısa olursa, gömleğinizin kol düğmeleri fark edilebilir. Bu da şık görüntünüzü tamamlar. Ancak burada kullanacağınız gömleğin mutlaka manşetli olmasını tavsiye ederim. Kol boyu, manşetsiz gömleklere göre biraz daha uzun olabilir. Bir smokinin pantolonu mutlaka dar kesim olmalıdır. Paçalarının ayakkabınızın üzerine dökülecek kadar kısa ve pilisiz olması idealdir. Eğer yakası saten bir ceket giydiyseniz kenarları saten şeritli bir pantolon tercih ederek bu hoş ayrıntıyı tamamlayabilirsiniz. Papyon tercihinizi bağlamalı bir modelden yana kullanabilirsiniz. Ancak papyon konusundaki en önemli nokta; sentetik kumaş yerine yüzde yüz ipek kullanmanızdır.
Bu yazıda smokin seçiminin inceliklerinden ve ideal bir smokin kombininden bahsettim. Siz de kendi tarzınıza en uygun olduğunu düşündüğünüz smokin kombinini yorumlarda paylaşarak, hepimize yeni stil önerileri için ilham verebilirsiniz.