Nesiller Boyu Süregelen Söz Gelenekleri

İki kişi olarak girdiğiniz evlilik yolunda, çoğalarak yol almaya devam edersiniz. Aldığınız evlilik kararını ailenizle paylaştığınızda ise, aileniz bu ferdi tanımak ister.  Nesillerden beri süregelen söz gelenekleri; bu tanışma olayında nasıl davranmaları gerektiğini bilemeyecek kadar heyecanlı olan ailelere, kılavuzluk etmek için doğmuştur.

Birbirinizi sevdiniz, tanıdınız ve muhteşem bir evlenme teklifine “evet” dediniz. Peri masallarına göre hikaye burada, sonsuza dek mutlu yaşadılar, diyerek biter. Ancak sizin için mutlu bir yaşama giden yolda, yalnızca ilk adımı attınız. Gerçek ve mutlu yaşamın gelenek görenekleri daha yeni başladığınızı hatırlatır sizlere. Söz gelenekleri de evlilik yolundaki ilk adımlarınızdan biridir.

Evlilik kararını aldıktan sonra, her mutlu insan gibi, sizlerin de bu mutluluğu sevdiklerinizle paylaşarak artırmak istediğinize eminim. İlk olarak en yakın arkadaşlara haber uçursanız da, asıl önemli olan ailelerinizdir. Çünkü artık, aileye bir kişi daha ekleniyor ve siz de başka bir ailenin ferdi olmaya aday gösteriliyorsunuz.

Söz Merasimi Nasıl Olur?

Söz merasimi genel olarak kız tarafının evinde yapılır. Ailenin erkek tarafından büyüğü veya ailenin değer verdiği kişi, kızı ailesinden “Allah’ın emri, Peygamberin kavliyle ister.” Hemen ardından söz kahveleri ikram edilir.

Söz gelenekleri gereği, genç çifte yüzükler takılırken, geleneksel bir konuşma yapılıp kurdele kesilir. Hatta bekar ve evde kalmışlara kurdeleden birer parça kesilerek verilir.

Kurdele ne kadar kısa ise evlenme o kadar yakın zamanda gerçekleşir diye de bir rivayet vardır… Aman dikkat!

Söz gecenizde kıyafetinizde aşırıya kaçmayın. Gelin adayları sade bir etek-gömlek veya elbise, sade makyajla tamamlanmış bir saç modeli tercih edebilirler. Damat adayları ise şık bir takım elbise, uyumlu bir kravat seçmeli, saç ve sakal tıraşını yaptırmış olmalı. Unutmayın hiçbir anne-baba böyle bir gecede moda dergisinden fırlamış gibi görünen bir gelin veya damat adayı ile karşılaşmak istemez. Alışveriş tamam ise gelelim o heyecanlı güne..

Söz Geleneklerinin Olmazsa Olmazları

Söz merasimi, aslen iki ailenin tanışmasıdır. O önemli gün kararlaştırıldığından beri artan heyecan, erkek tarafı zile bastığında doruk noktasına ulaşmıştır. Kapıyı açmak için anneniz ya da kardeşiniz koşuştururken; babanız, misafirlerini karşılayacağı köşede dimdik bekler. Bu esnada arka odalardan birine kaçar ve yüzünüzün ne kadar kızardığını görmek için aynaya bakarsınız.

Hoş geldin faslı; damadın getirdiği bir buket çiçek ve özenle dekore edilmiş çikolatayla tamamlanır. Çiçek, çoğunlukla gelin adayının en sevdiği çiçeklerden seçilmiştir. Damat adayları için söylüyorum; eğer kayınvalidenizin sevdiği çiçekleri de bu bukete eklerseniz, sempatisini kazanırsınız. Gelinlik çağda kızı olan bir hanım, sık sık çiçek almıyordur ve bu jestle müstakbel kayınvalidenizin gözüne gireceğinizden eminim.

Kız İsteme İçin Başlama İşareti

Bu gece, kendinizi en iyi şekilde göstermek istiyorsunuz tabi. Şık ama sade bir elbise giyinmiş, bir gün önce damat adayını arayarak onun da elbisenize uygun bir kravatla gelmesini sağlamışsınızdır. Bir köşede avuçlarınız terleyerek otururken; kız isteme merasiminin başlama işareti olarak, anneniz kahve pişirmenizi ister. Kimisini sade, kimisini orta şekerli yaptığınız kahveleri, bugün için çıkardığınız o çok özel fincan takımına doldurup, yine bugün için hazırladığınız tepsiye dizersiniz.

Kahveleri servis ederken, bir tanesi çok iyi bildiğiniz gibi sona saklanır ve damada verilir. Bu, o meşhur tuzlu kahvedir. Damat kahvesini içerken tüm gözler üzerindedir. Ne olursa olsun suratını buruşturmadan içmeye gayret ettiği kahvesini bitirdiğinde sözü, erkek tarafının büyüklerinden biri alır. Söz gelenekleri; yörelere göre değişiklik gösterse de, kız babasıyla erkek tarafı arasında yapılan bu konuşma, aileler arasında kurulan güven bağının temelini oluşturur. Ve sevdiğinizle birlikteliğinizin, aileleriniz tarafından onaylandığını ve kabul edildiğini gösterir.

Aileler arasında verilen evlilik sözünün nişanı olarak, kız tarafına bir armağan verilir. Kimi geleneklerde bu söz mendili veya söz tepsisi olabilirken, şimdilerde bunların yerini söz yüzüğü almıştır. Genellikle tek taşlı yüzükler tercih edilse de, aşkınızı simgeleyen size özel tasarım bir yüzükle, sevginizin bağını eşsiz kılabilirsiniz.

Aileler tanıştı ve yüzük takıldığına göre artık herkes için rahatlama ve bu güzel geceyi kutlama vakti. Önceden ellerinizle ya da annenizin elleriyle hazırlanmış ikramların tadına hep beraber vararak, kendi peri masalınıza başlamanın mutluluğunu yaşayın.

Zaman geçtikçe, söz gelenekleri ve göreneklerimiz de değişim gösterebiliyor. Tıpkı o eski kız isteme merasimleri gibi. Eskiden, oğlan ve kız birbirini doğru düzgün görmeden kız istemeler yaşandığı için, kız tarafı erkek tarafından düşünmek için müddet isterdi. Aynı kızı birden fazla isteyen olur, kız ve kızın ailesi kimi uygun buluyorsa kararını verir, sonra da genç çiftin sözü kesilirdi. Ancak günümüzde, kız isteme genellikle iki tarafın da çoktan birbirini tanıyıp evlenmek istediği için, bir tür merasime dönüşmüş durumda. Hal böyle olunca da, kız isteme ve söz kesme ritüelleri aynı anda yapılıyor.

Aile Bağları Önemli

Çiftler arasındaki ilişki resmiyet kazansın, bir nevi ‘’adı konsun’’ diye kesilen söz sırasında dikkat etmek gereken hususları atlamamakta fayda var elbet. Öncelikle, çiftler birbirini tanıyor da olsa, kız isteme ve söz merasimleri, ailelerin tanışmasına vesile olabiliyor. Bu yüzden, söze giderken yakın aile fertlerinizin yanınızda olması önemli. Aile bağlarınızın kuvvetli olduğunu kız tarafına göstermek, karşı tarafın size duyduğu güveni daha da arttıracaktır.

Aile Büyükleri Unutulmamalı!

Ailenizi temsil edebilecek, yaşça ve saygınlık açısından en uygun kişi kimse, yılların getirdiği tecrübe sayesinde kız isteme işini usulüne uygun şekilde yapması gerektiğini zaten biliyor olacaktır. O yüzden ne zaman ve nasıl konuşması gerektiğini doğru düzgün bilmeyen yakın bir arkadaş ya da ağabeyinize böyle bir görevi vermeden önce iki kez düşünün deriz! “Allah’ın emri, peygamberimizin kavliyle” diye lafa girerse, utancınızdan girecek delik arayabilirsiniz!

Böyle kötü ihtimalleri unutup, güzel şeylere odaklanalım. Kız isteme kısmı sona erip de sıra söz kesmeye geldiğinde, bu işi yapacak olan aile büyüğü kalkıp gençleri yanına çağırır. Bu sırada, kız tarafının önceden hazırlayıp süslediği söz tepsisi (tercihen gümüş) ya da söz yastığı üzerinde yüzükler gelir. Sözü kesecek olan aile büyüğü, güzel temenniler eşliğinde yüzükleri takıp sözü keser. Ardından da, erkek tarafı gelin adayına armağan etmek için getirdikleri takıları takar.

Kahve Merasimi

Söz geleneklerinin belki de en önemlisi olduğu için kızlar, bir hafta öncesinden köpüklü kahve provasına başlamanızı öneriyoruz. Nasıl mı?

Cezveye kişi sayısı kadar kahve fincanı su koyun. İçine yaptığınız kişi adedinden 1-2 çay kaşığı fazladan kahve koyun. Eğer az şekerli isteniyorsa kişi başına çeyrek çay kaşığı, orta şekerli isteniyorsa kişi başına yarım çay kaşığı, şekerli isteniyorsa kişi başına bir çay kaşığı şeker koyun. Cezveyi normal ateşe koyarak köpürene kadar aralıklarla karıştırın. Kaynama sırasında asla karıştırmayın. Köpürdükten sonra fincanlara yarısını koyun ve kısık ateşte tekrar köpürtün. Bu arada o gece için taze kahve almayı unutmayın. İşte misler gibi kokan, bol köpüklü kahvenin sırları. Unutmayın ilk puan her zaman kahveden gelir!

Bu arada, damadın heyecanından faydalanarak, ona hayatı boyunca unutamayacağı tatlı bir oyun oynayabilirsiniz. Kahvesine şeker yerine tuz koyarak yüzündeki değişen ifadeyi keyifle izleyebilirsiniz.

Söz geleneklerinin başrol aldığı bu önemli anları ölümsüz hale getirerek sosyal medyada paylaşabilir, bildiğiniz farklı gelenekleri yorum olarak bırakabilirsiniz.

Düğünün İçin En Uygun Fiyatı Al! Kategori seçerek düğünün için arama yapmaya başla!