Düğününüzde ailelerin kalplerini çoktan fethetmiş bir gelin ya da damat olarak bulunmak için, söz ve nişan adetleri konusunda uyarılar en büyük yardımcınız olacaktır. Unutmayın, her başarı iyi bir hazırlık sürecinden geçer.
Evleneceğiniz kişi ile birbirinizi sevdiniz ve evlilik kararı aldınız. Artık ailelerin tanışma zamanı geldi. Her iki tarafın da ailesinin onaylaması ve onların huzurunda birbirinize verdiğiniz evlilik sözüyle ilk adım atılır. Ardından yakınlarınızla bu kararı resmileştirdiğiniz nişan töreni gelir. Böylece aileler düğün hazırlıklarına başlamadan birbiriyle yakın ilişkiler kurma ve birbirlerini tanıma fırsatı bulurlar.
Söz nişan adetleri konusunda uyarılar açısından ortak olan noktalar olsa da, ailelerin hangi bölgeden oldukları, sosyal çevreleri ve beklentileri belirleyicidir. Ailelerine girecek gelin ya da damadın bu adetleri öğrenip uygulaması her aileyi memnun eder. Yakın çevrelerine karşı onları gururlandırmanız, yeni ailenizde uyumlu ve huzurlu bir yaşamın kapılarını erkenden açmanızı sağlar. Bu nedenle gelin veya damat adayınıza söz nişan adetleri konusunda soru sormayı ihmal etmeyin. Siz de kendi ailenizin geleneklerini ve beklentilerini önceden paylaşın. Ayrıca söz ve nişan töreninizde kötü sürprizlerle karşılaşmamak için hazırlıklı olmalısınız. Bilmeden ani tepki verdiğiniz bir gelenek, en özel gününüzde tüm keyfinizi kaçırabilir.
Bölgelere göre söz nişan adetleri
Türkiye’de söz nişan adetleri konusunda bir standart yoktur. Genellikle her bölgede ortak görülen söz adetleri, damat adayının ailesinin çiçek ve çikolata alarak gelinin ailesini ziyaret etmesi, gelin adayını ailesinden istemesi, ailelerin karşılıklı anlaşması ve gelin adayının kahve servisi yapmasıdır. Bölgelere göre bunlara eklenen adetler olacaktır. Örneğin damat adayına ikram edilen kahvenin tuzlu olması bu adetlere bir örnektir. Kahveyi içtiğinde nasıl tepki vereceği ve ne kadar içtiği gözlemlenerek damat adayının sabrı ve evliliği ne kadar istediği ölçülmeye çalışılır. Böyle bir geleneği önceden bilen bir damat adayı, hazırlıklı olacağı için aileden geçer not alacaktır.
Ailelerin bir araya geldiği söz ve nişan törenlerinde birbirlerine hediyeler vermesi de gelenekler arasındadır. Gelin ve damat adayına takılan takıların yanı sıra, aile fertlerine de verilmek üzere bohçalar içinde sunulan hediyeler hazırlanır. Bazı yörelerde nişan ve söz bohçalarının içerikleri ve beklentileri de birbirinden farklı olabilir. Bu detayları ve beklentileri de iyice anlayıp hazırlığı buna göre yapmanız sayesinde kimsenin hediyesini atlamamış olursunuz. Size verilen hediyelere eş değerde bir karşılık vererek yaşanabilecek mahcubiyet duygusundan korunursunuz.
Söz ve nişan bohçaları kadar, takı merasimleri de büyük önem taşır. Hangi aşamada takı takmanız gerektiğini önceden planlayın ve yanınızda bulundurun. Örneğin söz kesmek için gittiniz. Her şey yolunda gitti söz kesildi ve o an bir takı merasimi başladı.” Aman Allah’ım nereden bilecektim” demeyin. Sonradan en pahalı takı setlerini de hediye etseniz, bir daha dönüşü olmayacak bu anıyı belleklerden silmeniz zor olabilir.
Kısaca, söz ve nişan adetlerinin genel çerçevesi bilinse de, geleneksel olanı tam olarak bilmek herkes için zordur. Önceden mutlaka eş adayınızın bir aile büyüğünden söz ve nişan adetleri konusunda bilgi alın.
Söz Bohçası, Nişan Bohçası
Bu gelenek çok eskilerden gelmekle beraber yine aileden aileye farklılıklar gösteren bir içeriğe sahip olabilir. Bazı bölgelerde söz sırasında bohça götürülmez. Sadece nişan bohçası hazırlanır. Genellikle kızın ve erkeğin ailesindeki fertlere gömlek, çorap, eşarp, pijama gibi hediyeler koyulur. Bu hediyeler el emeği ile hazırlanmış ya da hazır alınmış olabilir.Bazı bölgelerde söz bohçası ya da nişan bohçası için önceden hediyeler hazırlanır ve gelin adayının çeyizinde bulunur. Her durumda aile bireylerine uygun olması ve detaylara özen gösterilmesi önemlidir. Bununla beraber geline veya damada da yine kıyafet ve aksesuar üzerine hediyeler verilir. Bu konuda gelin ve damat fikir alışverişi yaparak hediye konusundaki beklentilerini paylaşırlar. Böylece severek kullanabilecekleri ya da hatıra olarak saklayabilecekleri hediyelere kavuşurlar. Söz bohçası ve nişan bohçası oldukça süslü şekilde sunulur. İçindeki hediyelere gösterilen özen kadar sunum da özenli olmalıdır. Kıyafetlerin arasına lavanta keseleri ya da küçük sabunlar konulabilir. Mağazalarda nişanda götürülmek üzere özel bohçalar satılmaktadır. Fakat bazı aileler el emeği ile kendileri yapmayı tercih edebilirler.
Söz Nişan Takı Merasimi
Söz kesildikten sonra takı merasimi yaşanan birçok bölgemiz vardır. Bu çerçevede önceden bilgi edinip hazırlıklı olmakta fayda vardır. Özellikle karşı tarafın ailesi size takı taktıktan sonra hazırlıksız yakalanmayı kimse istemez. Bazı aileler söz ve nişanı birleştirirler. Bu durumda mutlaka bir takı merasimi olacaktır. Gelin ve damat adayına başlangıçta yüzükleri takılacak ve kurdele kesilecek, ardından takılar hediye edilecektir. Bu aşamada alyansları önceden almanız ve içine nişan tarihinizi yazdırmayı unutmamanız gerekir. Alyanslarınızı aile büyüğünüz takar ve bağladığınız kurdeleyi makasla keser. Böylece sizi nişanlamış olur ve düğün için süreciniz başlamış olur.
Nişan yüzükleriniz kadar, yüzüklerinizin taşındığı tepsi de önemlidir. Bu tepsiyi gelin adayının kız arkadaşı ya da ailede genç bir kız taşıyabilir. Gümüş ya da gümüş görünümlü bir tepside sunulan yüzükler, kurdele ile süslenmiş bir makas ile getirilir. Tepsiyi süslemek için vaktiniz yoksa mağazalarda satılan hazır süslenmiş nişan tepsilerinden satın alabilirsiniz.
Nişan sırasında ise genellikle tüm bölgelerimizde takı merasimi yapılır. Nişana hem gelin ve damat adayının aileleri, hem de arkadaşlar katılır. Bu geniş misafir grubunda herkes yakınlık derecesine göre takı takacaktır. Geline altın, pırlanta takılar ve setlerin yanı sıra yakınlık durumuna göre tasarruf altınları da hediye edilebilir. Takı merasiminde takıların nasıl takılacağı ailelerin tercihlerine göre şekillenir. Kimi aileler gelinin üzerinde takıların sergilenmesini tercih eder. Kiminde ise takıların koyulduğu süslü bir kese bulunur ve herkes hediye edeceği takıyı bu keseye atar. Böylece gelin adayının nişan kıyafeti delinmekten kurtulur ve nişan şıklığı bozulmaz. Takı merasimi sırasında herkesin sıraya girip hep birlikte takı takması da tercihe bağlı bir uygulamadır. Bazı aileler kimin kendilerine ne hediye ettiğini sunmak isterken bazı aileler bu durumu göz önüne getirmek istemezler. Gelin ve damat adayı için en önemli olan, ailelerin birbirlerine ne takacağını önceden genel olarak bilmeleridir. Böylece karşılık açısından eşdeğer bir takı alışverişi yapılır. Beklentilerin karşılanması ve mahcubiyetin önüne geçilmesi açısından bu konuşmaları yapmaktan çekinmeyin. Aksi takdirde, en güzel anılarınız olarak hatırlamanız gereken anlar, silmek istedikleriniz olabilir.
Bazı bölgelerde farklı olabilir, fakat Türkiye’de genel olarak nişan masraflarını kız tarafı, düğün masraflarını erkek tarafı karşılar. Yine de nişan sırasında damat adayından karşılaması beklenen masraflar ve verilmesi beklenen bahşişler olabilir. Nişan ve düğün törenlerinde ailelerin genç bireyleri tarafından istenen bahşişlere hazırlıklı olmak için mutlaka ön araştırma yapılmalıdır. Çünkü bu bahşişler, dolaylı ve eğlenceli yollardan istenir. Kimi zaman gelin ve damadın yolu kesilir, kimi zaman sandıkların üzerine oturulur, kimi zaman da makasın kesmediği söylenir. Damat adayının bu durumu anlaması ve isteyenleri memnun edecek tutarda bahşiş vermesi, gelecek için olumlu not almasını sağlar.