Nişanınızı Yörelere Göre Nişan Müzikleri ile Renklendirin

Birlikteliklerin evlilikle taçlandırılmasındaki ilk adım olan nişan törenlerinde kurtlarınızı dökmek için tüm yörelerimizin yöresel nişan müziklerini sizin için bir araya getirdik. Haydi bakalım şimdi sıra kurtlarınızı dökmeye geldi!

Evliliğe atılan ilk adımın göstergesi nişan töreni önemli bir başlangıçtır. Nişan, evlilik yoluna girdiğinizin nişanesidir. Tabi ki nişan töreninde seçeceğiniz müzikler de en az o gün kadar önemli. Yörelere göre nişan müzikleri, farklılık gösterse de nişanınızda tüm davetlilerinizin eğlenceli saatler geçirmesi kendi yöresine ait müziklerin de listenizde olmasından geçer. Bir Egeli için “Kiraz Dalı” çalmayan bir nişan nasıl neşesiz ve eğlencesiz olursa, Karadenizli için de Kolbastı çalınmayan nişan asla eğlenceli ve güzel olamaz.

Nişan töreniniz için ister sade, yakın çevrenizin davetli olduğu küçük bir kutlama planlayın, isterseniz daha kalabalık büyük bir düğün salonunda nişan yapın, düğün ve nişanlarda her yöremizden oyun havalarını olması, nişanlara renk katar ve tüm davetlilerin danslara eşlik etmesini sağlar. Her düğünde akrabaların yanı sıra dostlar da bulunur bu nedenle düğünlerde tüm yörelere ait müziklere yer verilir. İşte size eşsiz bir rehber ve şarkı isimlerini sizlerle paylaşıyoruz.

ib_api_p_171463

Yörelere Göre Nişan Müzikleri: İç Anadolu

Kıvrak oyun havaları ile ünlü İç Anadolu’da yörelere göre nişan müzikleri denince ilk akla gelen, ‘Misket’, ‘Atım Arap’, ‘Çekirge’, ‘Fidayda’ gibi çiftetelli olarak bilinen oyun havalarını hemen ekliyoruz. Her düğünün, nişanın tüm yörelerde hemen hemen ortak oyunları genellikle bağlama ile seslendirilir. ‘Ankara’nın Bağları’ gibi birçok oyun havası, tüm Türkiye’de kabul görmüş ortak ezgilerdir. Siz de nişanınızda oyun havaları ile müthiş bir eğlence yaşayabilirsiniz. Hatta birkaç arkadaşınız hoş bir gösteri de hazırlayarak geceye damgasını vurabilir. Konya ve çevresinde yaygın olan kaşık oyunları ise İç Anadolu’nun bir oyun havaları arasında yer alır. Nişan müziği listenize hareketli kaşık oyunu müzikleri olan ‘Erik Dalı’, ‘Kesik Çayır’, ‘Nalın Dilber’ oyunları müziklerinizi listenize ekleyerek nişanınıza farklı bir ambiyans katabilirsiniz.

Yörelere Göre Nişan Müzikleri: Zeybek

ib_api_p_443600

Listemize Ege yöremiz ile devam ediyoruz. Efeleri ve Zeybek oyunları ile nam salmış olan Ege Bölgesi, bu oyunlarının yanı sıra yerel hareketli türküler açısından da oldukça zengindir. Yörelere göre nişan müzikleri içinde Ege’deki bir nişan ya da düğün töreninin olmazsa olmazları ise Zeybek’tir. ‘Çökertme’ ve ‘Harmandalı’ türküleri ile kadın ya da erkek Efeler gibi pistte ağırlıklarını gösterir. Hiçbir gelin ve damat pistten bu Efe ve Zeybek oyunlarından en az birini oynamadan ayrılamaz. Ege yöresinde düğünler genelde Harmandalı ile başlar ancak Batı Ege’de Çökertme daha yaygındır. Bu güzel Zeybek oyunlarıyla boy gösterir ve herkesi kendine hayran bırakır. Bu yöresel zeybeklerle ile başlanıp, daha sonra ‘Ateş Attım Samana’, ‘Cemilem’, ‘Dirmil’in Çalgısı’ ile ritmi artırabilirsiniz. Ege düğünlerinde Kiraz Dalı ise hareketlilikte doruk noktasına varılan türküdür. Ege türküleri genelde hareketli olduklarından nişan törenlerinde neredeyse bütün türküler oyun havası olarak listenizde yer alabilir.

Yörelere Göre Nişan Müzikleri: Akdeniz Bölgesi

ib_api_p_276019

Yörük kültürünün hakim olduğu Akdeniz bölgesinde oyun havaları Teke Zortlatması olarak bilinen uzun havayla başlayıp hareketli bir ritimle devam eden türde hareketli oyun havalarıyla birlikte, Zeybek de nişan ve düğünlerde oynanır. Yörelere göre nişan müzikleri olarak değerlendirirsek Akdeniz’i ve Ege bölgelerinin oyun havaları ve müzik kültürü birbirine çok benzer. Bunun nedeni de bu yörelerde Yöruk kültürünün hakim olmasıdır. Nişanınızda siz de ‘Cezayir’, ‘Topal Oyunu’, ‘Çekirge’, ‘Silifke’nin Yoğurdu’, ‘Ham Çökelek’, ‘Türkmen Kızı’ ve ‘Keklik’ oyun müziklerini de listenize ekleyebilirsiniz.

Yörelere Göre Nişan Müzikleri: Karadeniz Horonu

Yörelere göre nişan müzikleri listemizde sıradaki yöremiz Karadeniz. Karadeniz insanının o hareketli kıpır kıpır yapısı nişan törenlerine de yansır. Karadeniz’de nişan töreninde tulum ve kemençe olmadan olmaz. Horon ve diğer oyunlar kemençenin ritmiyle birleşince, nişan töreninizde Horon’un Kolbastı’nın hareketliliği bir yana, tulum ve kemençe ikilisi harikalar yaratıyor. Kemençenin eşliğinde ‘Su Başında Dururum’, ‘Hoptek’, ‘Espiye’nin Yolları’ isimli halk oyunları ile eğlenceyi doruklara çıkarabilirsiniz. Karadeniz yöresel müzikleri arasında son yıllarda oldukça popüler olan ‘Kolbastı’ oyunu ise nişanlarda özellikle gençlerin tekrar tekrar istek yaparak pistte kurtlarını döktükleri bir oyun havasıdır. Bunun için listenizde mutlaka Kolbastı parçasına yer vermelisiniz.

Yörelere Göre Nişan Müzikleri: Güneydoğu Anadolu

‘Haydin Halay Kurulsun’ sözlerini duyduğunuzda aklınıza gelen Doğu ve Güneydoğu’da olduğu kadar tüm Türkiye’de yörelere göre nişan müzikleri içerisinde başı çeker. Halay, nişanlarda o kadar önemlidir ki tüm eğlencelerde halay oynarken sallanan mendiller bile misafirlere nişan esnasında dağıtılır veya gelin bohçalarına konur. Yöresi Doğu ve Güneydoğu olmasına rağmen, tüm nişan törenlerinde halay artık vazgeçilmez bir oyun. Öyleyse listemize mutlaka birkaç tane halay müziği eklemeyi unutmuyoruz. Sizlere ‘Lorke Lorke’, ‘Malatya Malatya’, ‘Oltu Narman Arası’, ‘Şemmame’ ve ‘Delilo Delilo’ halay müziklerini  ile misafirlere bir şölen sunabilirsiniz.

Yörelere Göre Nişan Müzikleri: Doğu Anadolu

ib_api_p_495271

Hamamlarıyla türkülere de damgasını vuran Doğu Anadolu’nun Gaziantep yöresi, baklavaları ve yemekleri kadar türküleriyle ünlüdür. Halayda ‘Antep’in Hamamları’ ünlüdür. Antep çiftetellisi olan ‘Çaldığın bağlama, karagözlüm ağlama’ daha çok Yozgat yöresine ait ‘Ağırlama’ ise nişan törenlerinin başlıca oyunudur. Kars ve Ardahan yörelerinde ise halkın kültürel yelpazesi nişan törenlerine de yansır. Kafkas ve dansları, halaylar ve çiftetelli de yörelere göre nişan müzikleri olsa da bu bölgedeki düğünlerde bir arada görülebilir. Kafkas dansları da yapılır. Nişanlı çift birlikte Kafkas dansı ile düğünü açar ve ardından davetliler toplu veya çift olarak dans ederler. Azeri ve Kafkas yöresel müzikleri ‘Şeyh Şamil’ ve ‘Bu Gala Daşlı Gala’ parçaları da nişanınıza renk katacaktır.

Yörelere Göre Nişan Müzikleri: Trakya

ib_api_p_2179168

Yörelere göre nişan müzikleri bakımından Trakya denilince Roman müziği elbette ilk akla gelen havadır. Cıvıl cıvıl ve hareketli Roman müzikleri ile nişanınız birdenbire coşkunun en üst noktaya çıkarıldığı eğlenceye dönüşebilir. Karadeniz, göçmen ve Kafkas kültürlerinin zaman zaman birleştiği, zaman zaman ayrı ayrı bölgelerde bozulmadan yaşatıldığı Trakya yöresinde, Roman havaları denilince nişanlarda ilk akla gelen ‘Dade Dade’, ‘Karamele’, Raga Raga’, Çek tulumbayı’,  ‘Kuyruklu Yılan’ diğer adıyla ‘Hap Koydum’, ‘Bu Fasulye 7,5 Lira’, ‘Abe Kaynana Naptın Bize’ ve ‘Karaçalı’ müzikleri listenin başını çekiyor. Dans etmeyi, eğlenmeyi ve oynamayı seven Romanların müzik kültürü de aynı şekilde hareketli ve hızlı şarkılardan oluşur. Nişan müziği listenize Roman oyunlarını ekleyerek herkesin kanını kaynatabilirsiniz. Trakya da halay yok mu? Tabi ki var. Trakya’nın Trakya Halayı, Edirne bölgesine ait ‘Kasap Havası’ nişan törenlerinin olmazsa olmaz oyunlarıdır. Bunun yanında Kafkas kökenli halkın yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde Çerkez oyunları Kafkas dansları, arasında mutlaka olmalıdır.

Yöreniz ne olursa olsun, yörelerin tüm oyun havalarını içeren bir liste ile daha eğlenceli bir nişan geçirirsiniz. Umarız önerilerimizi beğenmişsinizdir, sizin fikirleriniz bizim için önemli. Sizin de bu konuda edecek birkaç kelamınız varsa yorumlarınızı bekliyoruz.

Düğünün İçin En Uygun Fiyatı Al! Kategori seçerek düğünün için arama yapmaya başla!